Етерично масло от Тамян за ароматерапия- “кралят на етеричните масла”

Защо да използваме етерично масло от тамян (Boswellia serrata) за ароматерапия?

Знаете ли, че над 60% от ароматерапевтите по света препоръчват масло от тамян за облекчаване на стреса? 

Вероятно се чудите защо това древно масло, известно със своите успокояващи свойства, има толкова висок кредит на доверие. 

Маслото от тамян не само  ухае божествено, но то също така е изпълнено и с множество ползи за здравето.

Съдържание

История на тамянът

Нека да започнем с проучване на богата и завладяваща история на тамяна. Това ароматно масло, наричано “кралят на маслата”, е ценено от векове. 

Извличано от смолата на дървото Boswellia, то е било крайъгълен камък на духовните ритуали и традиционната медицина в много култури.

В древните цивилизации тамянът е заемал важно място в египетската, гръцката и римската империя. 

Той е бил неразделна част от религиозните церемонии, като често е бил изгарян като свещен тамян за общуване с божественото. Той дори се споменава в Библията като дар, донесен на бебето Исус от тримата мъдреци. 

Стойността му се е смятала за равна на тази на златото.

Древните египтяни са го използвали и в процеса на балсамиране, като са ценели неговите консервиращи и ароматни качества. 

В традиционната китайска медицина то е признато заради силните си лечебни свойства.

През Средновековието търговските пътища за тамян носят просперитет на Арабския полуостров. 

Днес той все още се събира в сухите и скалисти местности на Оман, Йемен и Сомалия.

Извличане на етерично масло от тамян за ароматерапия

А сега нека научим как маслото от тамян се извлича умело за целите на ароматерапията.

За извличането на това ценно масло се използва внимателен процес на парна дестилация. Започва се със събирането на смола от тамян от дървото Boswellia, разпространено в районите на Африка и Арабския полуостров. Това дърво отделя сок, когато бъде “нарязано”, който след това се втвърдява и се превръща в така наречената тамянова смола.

Събраната смола внимателно се сортира и почиства, преди да се подложи на дестилация. По време на този процес тя се подлага на въздействието на пара под високо налягане в дестилационен апарат. Топлината кара смолата да отделя масло, което след това се улавя, охлажда и кондензира. По този начин се получава чисто и силно масло от тамян, известно с уникалния си топъл и пикантен аромат.

Важно е да се отбележи, че качеството на маслото от тамян зависи до голяма степен от процеса на извличане. Най-доброто масло от тамян се извлича при ниска температура и ниско налягане за дълъг период от време. 

Този бавен и щадящ процес гарантира, че всички полезни съединения се запазват, като ви осигурява превъзходен продукт за нуждите на ароматерапията.

Ползи за здравето от етеричното масло от тамян

индийски тамян

Ако се запознаем с ползите за здравето от маслото от тамян, ще видим, че този ароматен еликсир има още какво много да предложи освен приятния си аромат. 

Като мощно противовъзпалително средство, то може да помогне за намаляване на отока и болката в ставите, което го прави безценно за хората с артрит или други възпалителни състояния. 

Антисептичните му свойства могат да го превърнат в ефективен инструмент срещу леки порязвания и одрасквания, като помага за предотвратяване на инфекции и ускоряване на заздравяването.

Освен това маслото от тамян може да бъде от полза и за психическото ви здраве. Доказано е, че то помага за намаляване на тревожността и предизвиква чувство на спокойствие, което го прави естествен избор за справяне със стреса. 

Ако се борите с безсъние, седативните свойства на това масло могат да ви помогнат да постигнете дълбок и спокоен сън. Известно е също, че укрепва и ободрява дихателната система, облекчава симптомите на астма. 

Освен това то е мощно средство за укрепване на имунната система. Като стимулира производството на бели кръвни телца, то помага за защитата на организма от вредни бактерии и вируси. 

Има дори изследвания, които предполагат, че то има противоракови свойства, по-конкретно в борбата с някои щамове ракови клетки.

Използване на масло от тамян в ароматерапията и козметиката

Включването на масло от тамян в практиката ви за ароматерапия може да разкрие множество ползи за здравето – от успокояване на стреса до укрепване на имунната система.  Ето как можете да започнете.

Маслото от тамян балансира емоциите, успокоява и облекчава чувството за безпокойство, нервно напрежение и изтощение. То има уникален и успокояващ дървесен аромат и е идеално за използване в арома дифузер. 

Капнете няколко капки във водата и оставете парата да изпълни пространството. Бързо ще установите, че умът се успокоява, тялото се отпуска и ви обзема чувство на ведро спокойствие. Това е идеалното масло за дифузиране по време на медитация или йога, тъй като спомага за съсредоточаване, спокойствие и задълбочаване на дишането. 

Съчетава се добре и с други масла, като сандалово дърво и лавандула.

Можете също така да смесите масло от тамян с базово масло, например бадемово или кокосово, за да получите успокояващо масажно масло. Неговите противовъзпалителни свойства могат да помогнат за облекчаване на мускулното напрежение и да насърчат релаксацията. 

Нанесено локално облекчава ставни и мускулни болки, артрит и ревматизъм.

Освен това маслото от тамян е чудесна добавка към процедурите за грижа за кожата и козметиката, която ползвате. Можете да добавите една-две капки към овлажняващия си крем, за да се възползвате от неговите анти-стареещи свойства и да намалите появата на бръчки. 

Проявява ефективност и при различни кожни раздразнения. 

Предпазни мерки и препоръки за безопасност

Преди употреба препоръчваме да направете тест с пластир. Нанесете малко количество разредено масло от тамян върху кожата си и проверете за евентуална реакция. Ако сте бременна или кърмите, консултирайте се с медицинско лице, преди да използвате масло от тамян. 

То не се препоръчва и за деца без лекарски съвет.

Обикновено маслото е предназначено само за външна употреба, главно чрез дифузия или локално приложение. При локално приложение винаги разреждайте маслото с подходящо носещо масло, за да избегнете дразнене на кожата.

Уверете се, че използвате 100% чисто масло от тамян. Обикновено по-евтините варианти са подправени със синтетични химикали, които могат да бъдат вредни. Винаги купувайте от реномиран доставчик, за да гарантирате най-доброто качество.

Винаги съхранявайте етеричните масла далече от източници на топлина и пряка слънчева светлина.

Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca