Етерично масло от тамян: ползи и приложение

В тази статия ще разгледаме кои са изненадващите и разнообразни ползи от маслото от тамян – от намаляване на възпаленията до поддържане на здравето на кожата.  Маслото от тамян съдържа сложна смес от монотерпени като α-pinene, limonene и α-thujene.

Тамянът е смола, която се добива от дървото Босвелия, като извличането става от кората му. Чрез парна дестилация от смолата се получава етерично масло с отлични терапевтични свойства.

Съдържание

Приложения на маслото от тамян 

От успокояване на възпаленията до подпомагане на имунната система – маслото от тамян има редица ползи. Способността му да подпомага здравето на кожата и да успокоява дихателните проблеми може да ви изненада.

– Маслото от тамян насърчава релаксацията и ефективно облекчава стреса и тревожността.

– То прави кожата еластична, намалява бръчките и стимулира производството на колаген.

– Подкрепя имунната система и помага в борбата с инфекциите и болестите.

– Засилва духовните преживявания, задълбочава медитативните практики и създава свещена атмосфера.

Ароматерапията с етерично масло от тамян допринася за релаксация и облекчаване на стреса

Успокояващите свойства на маслото от тамян помагат за релаксация и намаляване на стреса – идеално за създаване на спокойна атмосфера за почивка. Ароматната есенция на тамяна е ценена от векове заради способността ѝ да успокоява ума и душата. 

Включвайки това масло в рутинните си процедури за релаксация, можете да изпитате чувство на мир и спокойствие, което ще ви помогне да се освободите от стреса на деня.

Ароматерапия с масло от тамян може да ви помогне да създадете пространство, в което да се отпуснете и да освободите напрежението. 

Нежният, дървесен аромат на това масло изпълва въздуха и ви обгръща с усещане за спокойствие, което насърчава релаксацията. Релаксиращият ефект на маслото от тамян може да насърчи цялостното ви благосъстояние и спокойствие, независимо дали го влагате в дифузер у дома или на работното си място. 

Тамяновото масло се съчетава добре с други етерични масла, като: сандалово дърво, лавандула, смирна, бор, портокал, бергамот и лимон.

Локално приложение - по-добро здраве на кожата и борба със стареенето

индийски тамян

Може да повишите жизнеността на кожата си и да противодействате на признаците на стареене с подмладяващите свойства на маслото от индийски тамян. 

То е ефективен съюзник в рутинната грижа за кожата, предлагайки редица ползи, които насърчават здравата и млада кожа. Това етерично масло стяга кожата, намалява появата на бръчки и фини линии, успокоява раздразнения и минимизира белезите. 

Като стимулира производството на колаген, тамяновото масло подобрява еластичността на кожата и цялостната ѝ жизненост, допринасяйки за по-младежки вид. 

Освен това подмладяващите му свойства спомагат за подобряване на структурата и външния вид на кожата, като я правят да изглежда по-сияйна и здрава.

Пет ползи от маслото от тамян за здравето на кожата и против стареене:

  1. Укрепва кожата и намалява бръчките и фините линии
  2. Успокоява раздразненията  и намалява белезите
  3. Насърчава производството на колаген за подобряване на еластичността 
  4. Подпомага подмладяването на кожата и подобрява общото ѝ състояние
  5. Избледнява белезите и допринася за здрав и младежки вид

Важно!!! Прилагайте етеричните масла винаги разредени в подходящо базово масло, като масло от жожоба или кокос. 

Етеричното масло от тамян може да подпомогне имунната система

Може да подсилите защитните сили на организма си с укрепващите имунната система свойства на маслото от тамян. Известно е, че маслото от тамян подпомага имунната система, като укрепва естествените защитни механизми на организма.

Включвайки това етерично масло в ежедневието си, можете да помогнете на тялото си да се бори по-ефективно с инфекциите и болестите, като в крайна сметка насърчите цялостното си здраве и благополучие.

Дифузията на масло от тамян в дома може да създаде атмосфера за укрепване на имунната система, която би могла да помогне за предотвратяване на заболявания. Редовната употреба на масло от тамян може да укрепи имунната система и да намали вероятността от заболяване.

Духовна връзка и медитация с етерични масла

Това ценно масло засилва духовното преживяване, като насърчава спокойствието и релаксацията. 

Когато включите няколко капки тамян в рутинната си медитация, то може да ви помогне да постигнете по-висока осъзнатост – перфектно за различни духовни практики като йога, молитва или медитация на осъзнатостта.

Четири ползи от използването на масло от тамян за духовна връзка и медитация:

  • Засилва духовното преживяване
  • Спомага за успокояване и релаксация
  • Задълбочава медитативната практика
  • Идеално за духовни ритуали
етерично масло boswellia seratta

По-лесно дишане с помощта на тамяна

Маслото от тамян е успокояващо средство при дихателни проблеми и помага при кашлица и назална конгестия. Как може да помогне:

– Действа като естествено средство за дихателните пътища, което облекчава кашлицата и респираторни проблеми.

– Подпомага прочистването на дихателните пътища и улеснява дишането.

Помага при алергии, астма и бронхит и насърчава здравето на дихателната система.

Вдишването на масло от тамян може да бъде особено полезно за хора с дихателни проблеми. Както чрез директно вдишване, така и чрез вдишване на пари, това етерично масло може да помогне за подобряване на дишането.

И така нека обобщим. 

Ако се чувствате стресирани, имате кожни проблеми или искате да подсилите имунната си система, опитайте масло от тамян. 

Неговите успокояващи свойства могат да ви помогнат да се отпуснете, подхранващите му свойства могат да ви помогнат да запазите младежкия си вид, а свойствата му за укрепване на имунната система могат да ви помогнат да останете здрави.

Не забравяйте, че тамянът се използва в духовни ритуали от векове и неслучайно е наричан “кралят на маслата”. Включването му в ежедневието ви може да внесе усещане за мир и хармония в живота ви. 

Picture of Елена Мирчева - автор
Елена Мирчева - автор
LinkedIn
Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca