Какво е кожна бариера и каква е нейната задача?

Силната кожна бариера означава здрава кожа. Кожата е изградена от слоеве като всеки от тях изпълнява важни функции за защита на тялото.

Най-външният слой, наречен stratum corneum, често се описва като „тухлена стена“. Състои се от здрави кожни клетки, наречени корнеоцити, които са свързани помежду си от подобни на хоросан липиди.

Вътре в клетките на кожата или „тухличките“ ще намерите кератин и естествени овлажнители. Липидният слой съдържа холестерол, мастни киселини и серамиди.

Тази фина тухлена стена буквално ни поддържа живи. Без нея всички видове вредни токсини и патогени от околната среда биха могли да проникнат в кожата и да причинят вреда на организма. Също така тя задържа водата в тялото и ни поддържа добре хидратирани. Ето защо кожната бариера е от съществено значение за доброто здраве и трябва да бъде защитена, за да функционира правилно.

структура на кожата
Съдържание

Какво може да увреди кожната бариера?

Всеки ден кожата е изправена пред множество заплахи. Някои от тях са породени от външната среда, а за други причините са изцяло вътрешни.

Някои от тях са:

 • среда, която е или твърде влажна, или твърде суха
 • алергени, дразнители и замърсители
 • твърде много излагане на слънце
 • алкални детергенти и сапуни
 • излагане на тежки химикали
 • прекомерно ексфолиране или измиване
 • стероиди
 • психологически дистрес
 • генетични фактори, които могат да ни направят по-податливи на определени кожни заболявания като атопичен дерматит и псориазис

Ролята на киселинната мантия

Кожна бариера е леко киселинна (т. нар. киселинна мантия), което помага да се създаде един вид буфер срещу растежа на вредни бактерии, вируси и гъбички, които могат да увредят кожата и да доведат до инфекции и други неприятни кожни състояния.

Особено важно е да се предпази киселинната мантия около раните, тъй като киселинността на кожата е необходима за много от биологичните взаимодействия в процеса на заздравяване.

Понякога здравословно състояние като диабет, например, може да промени киселинността на кожата, отслабвайки този буфер. За хората с тези състояния експертите препоръчват малко по-киселинни продукти за грижа за кожата.

Как можете да разберете дали кожната ви бариера е увредена?

Кожна бариера сравнение

Когато кожната бариера не функционира правилно, ставаме податливи на следните кожни симптоми и състояния:

 • суха, лющеща се кожа
 • сърбеж
 • груби или обезцветени петна
 • акне
 • чувствителни или възпалени зони
 • бактериални, вирусни или гъбични инфекции на кожата

Как да защитим и възстановим кожната си бариера

Като се има предвид важността на кожната бариера и киселинната мантия, какво може да направим, за да ги поддържаме здрави и функционални? Нека разгледаме няколко стратегии, които могат да помогнат.

Опростете грижата за кожата

Ако изпълнявате сложен ежедневен режим на кожата, включващ много продукти, може по невнимание да отслабите кожната бариера.

Също някои видове ексфолианти и четки могат временно да увредят кожната бариера.

Обърнете внимание на pH

Деликатната киселинна мантия на кожата се движи около pH от 5,7. Но pH на някои продукти за кожа може да варира от 3,7 до 8,2.

Лекарите препоръчват почистване с продукт, който е близо до естественото pH на кожата.

Поддържането на pH на кожата на здравословно ниво може да помогне да се предпазим от кожни заболявания като дерматит, акне и инфекции с Candida albicans.

Включете растително масло, за да възстановите кожната бариера

Изследванията показват, че някои растителни масла могат да помогнат за възстановяването на кожната бариера и също така да предотвратят загубата на влага от кожната бариера. Много от тези масла също имат антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни ефекти.

Някои от най-ефективните растителни масла, които да използвате върху кожата си, включват:

 • масло от жожоба
 • кокосово масло
 • бадемово масло
 • арганово масло
 • масло от пореч
 • масло от шипка
 • масло от сбд

Има много начини, по които можете да използвате растителни масла върху кожата си. Можете да прилагате кремове и лосиони, които съдържат едно или повече от тези масла като съставка. Или можете да излеете малко количество от маслото в дланта на ръката си и след това да го втривате нежно в кожата си, докато се абсорбира.

Кожна бариера банер

Потърсете формули, които включват серамиди

Серамидите са восъчни липиди, намиращи се в особено високи концентрации в роговия слой. Те са от решаващо значение за здравословното функциониране на кожната бариера.

Серамидните овлажнители могат да бъдат особено полезни, ако имате акне. При предразположена към акне кожа, бариерата често е нарушена и лечението на акне може да остави кожата суха и зачервена. Продуктите, съдържащи серамиди, могат също да помогнат за защитата на по-тъмната кожа, за която проучвания показват, че съдържа по-ниски нива на серамиди.

Опитайте овлажнители, съдържащи хиалуронова киселина

Овлажнителите действат, като изтеглят вода – или от околната среда, или от тялото – и я свързват в кожната бариера. Изследователите препоръчват продукти, които съдържат хиалуронова киселина, мед и урея.

Заключение

Най-външният слой на кожата, или т.нар. кожна бариера, защитава тялото от постоянна атака на заплахи от околната среда, като същевременно защитава критичния воден баланс.

Симптоми като сухота, сърбеж и възпаление могат да ни предупредят за нарушение в тази важна бариера.

Кожната бариера е предната защита на тялото срещу всичко, което е вредно за нас. Така че да я поддържаме здрава е много повече от козметична грижа.

Други статии от нашия CBD блог

Shopping Cart