Етерично масло от мента (Mentha piperita): Какво е Ментол и Ментон

Произход и естествени източници: семейство Мента

Ментолът и ментонът са естествени съединения, които се срещат в различни видове ментови растения, по-специално в рода Mentha. Mentha piperita и Mentha spicata са най-често срещаните източници, от които се извличат тези съединения. 

Тези растения произхождат от Европа и Азия, но сега се отглеждат по целия свят заради кулинарните, медицинските и ароматните им свойства. Използват се в козметика, парфюмерия, ароматерапия, хранително-вкусовата, фармацевтичната и химична промишленост. 

Mentha piperita се счита за хибрид от два други вида мента: водна мента (Mentha aquatica) и шипкова мента (Mentha spicata). Високото съдържание на ментол отличава качествената мента от другите продукти.

Извличането на ментол и ментон включва парна дестилация на листата и стъблата на ментовите растения. При този процес се получават етерични масла, богати на тези съединения, които след това може да се рафинират допълнително, за да се получат чисти ментол и ментон.

Съдържание

Ползи на маслото от мента:

Етеричното масло от мента има свеж и разхлаждащ аромат. 

Някои от неговите терапевтични свойства са: обезболяващо, освежаващо, стимулиращо, антисептично, противовъзпалително, спазмолитично, стягащо, жлъчегонно и др. 

Ментовото масло е подходящ избор за хора, страдащи от главоболие и мигрена. Ефективно е при колики, гадене и метеоризъм (газове). Подобрява също така умствената яснота и бодрост. 

Маслото от лютива мента балансира и регулира омазняването на мазна и комбинирана кожа.

Локален аналгетик: Способността на ментола да активира чувствителните на студ рецептори в кожата осигурява усещане за охлаждане. 

Ментовото масло може да бъде използвано при масаж за облекчаване на болки в мускули и стави. Обикновено се използва в продукти за локално обезболяване, които се продават без рецепта, като мускулни разтривки, гелове и пластири. 

Облекчава телесно изтощение, мускулно натоварване, артрит и ревматизъм.

Облекчаване на дихателните пътища: Охлаждащите и успокояващи свойства на ментола го правят ефективен за облекчаване на дихателния дискомфорт. 

Когато се вдишва, ментолът може да помогне за облекчаване на запушването на носа, да успокои възпаленото гърло и да осигури временно облекчение при кашлица и настинка. За тази цел той често се добавя към инхалатори и таблетки за смучене на гърлото. 

Подходящ е за инхалация и вдишване при грип, полипи, бронхит и синузит.

Орално здраве: Антибактериалните свойства на ментола го правят ценна съставка в продукти за устна хигиена като паста за зъби и вода за уста. 

Той не само освежава дъха, но също така спомага за потискане на растежа на бактериите в устната кухина, като намалява риска от кариес и заболявания на венците.

Охлаждане на кожата: Охлаждащият ефект на ментола върху кожата го прави полезен за успокояване на слънчеви изгаряния, ухапвания от насекоми и сърбеж. 

Обикновено се включва в лосиони, кремове и балсами, предназначени за облекчаване на различни кожни раздразнения, акне и дискомфорт.

Ароматизатор: В допълнение към терапевтичните си свойства ментолът се използва широко като ароматизатор в храни и напитки. Неговият освежаващ аромат подобрява вкусовия профил на продукти, вариращи от дъвки и бонбони до чайове и коктейли. 

Изследвания върху ментата:

Многобройни проучвания са изследвали фармакологичните свойства и потенциалните терапевтични приложения на ментола и ментона. 

Резултатите от изследванията показват, че ментолът може да модулира възприемането на болката чрез взаимодействие с каналите на преходния рецепторен потенциал (TRP), участващи в усещането за температура и предаването на болката. Изследвани са и неговите противовъзпалителни, антитусивни и антимикробни ефекти.

По отношение на здравето на дихателните пътища ментолът е изследван заради бронходилататорните му свойства, които могат да помогнат за облекчаване на обструкцията на дихателните пътища и подобряване на дишането при състояния като астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). 

ментол ментон

Освен това ролята на ментола в модулирането на сетивното възприятие е довела до използването му в комбинация с други лекарства за повишаване на тяхната ефективност при лечението на респираторни симптоми.

Изследванията показват, че в областта на устната хигиена продуктите, съдържащи ментол, могат да помогнат за намаляване на образуването на плака, възпалението на венците и лошия мирис в устната кухина. 

Антимикробната активност на ментола срещу орални патогени допринася за неговата ефикасност при поддържането на орална хигиена и предотвратяването на стоматологични заболявания.

Странични ефекти от етеричното масло от мента:

мента

Макар че ментолът и ментонът обикновено се считат за безопасни, когато се използват според указанията, прекомерното излагане или поглъщане може да доведе до нежелани ефекти. Често срещаните странични ефекти, свързани с ментол, включват:

Дразнене на кожата: Продължителното или прекомерното локално приложение на продукти, съдържащи ментол, може да предизвика кожно дразнене, зачервяване или алергични реакции, особено при хора с чувствителна кожа.

Дихателни смущения: Вдишването на големи количества ментолови пари или прекомерното използване на ментолови инхаланти може да раздразни дихателните пътища, което да доведе до кашлица, хрипове или задух.
Стомашно-чревно разстройство: Поглъщането на ментол във високи дози може да предизвика стомашно-чревни симптоми като гадене, повръщане или диария. Предозирането с ментол може да бъде токсично и трябва незабавно да се обърнете към лекар.
Реакции на чувствителност: Някои хора могат да бъдат свръхчувствителни към ментол и да получат нежелани реакции дори при ниски концентрации. Симптомите на реакциите на чувствителност могат да включват сърбеж, подуване или уртикария.

Picture of Елена Мирчева - автор
Елена Мирчева - автор
LinkedIn
Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca