Масло от риган: какво е Карвакрол, ползи за здравето и още

Карвакролът е естествено съединение, принадлежащо към класа на монотерпеноидите, които са органични съединения, намиращи се предимно в етеричните масла на различни растения. То е известно с мощните си антимикробни свойства и присъства предимно в маслото от риган, маслото от мащерка и други сродни билки от семейство Lamiaceae. 

Екстрактът от риган се използва от векове за лечение на здравословни състояния – инфекции, облекчаване на мускулни болки и заздравяване на рани. Друга традиционна употреба на листата от риган е приготвянето на чай за подпомагане на храносмилането. Билката Origanum се използва от векове и като кулинарна подправка.

Origanum Vulgare е добре познатият, култивиран вариант на ригана. За разлика от него масленият екстракт от див риган (Origanum Minutiflorum) е значително по-силен от етеричните масла, извлечени от култивирани растения риган, поради по-високата концентрация на антимикробни полифеноли.

Съдържание

Какво Е Карвакрол?

Карвакролът е фенолен монотерпен с химична формула C10H14O. Той се характеризира с отличителния си аромат и вкус, които често се описват като пикантни и остри. 

Карвакрол в ригана и мащерката:

Карвакролът може да бъде открит в етерични масла, извлечени от различни растения, най-вече риган и мащерка. 

Тези етерични масла обикновено се получават чрез методите на парна дестилация или екстракция с разтворител. 

Когато купувате етерични масла заради съдържанието на карвакрол и тимол, е важно да избирате висококачествени, чисти масла, за да осигурите максимална ефикасност и ефективност.

Използване на масло от риган:

Маслото от риган има широк спектър от приложения, най-вече благодарение на своите антимикробни, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства. Ето някои често срещани начини за използването му:

Ароматерапия: Разредени етерични масла от риган или мащерка могат да се разпръскват във въздуха с помощта на ароматерапевтичен дифузер, за да се насърчи здравето на дихателните пътища и да се създаде освежаваща атмосфера.

Локално приложение: Етеричните масла, съдържащи карвакрол, могат да се разреждат с масло носител, например кокосово или зехтин, и да се прилагат локално върху кожата за успокояване на леки кожни раздразнения или за поддържане на цялостното здраве на кожата (около три капки етерично масло от риган на всяка супена лъжица масло носител).

Перорална употреба: Този метод често се използва за поддържане на здравето на храносмилателната система и за укрепване на имунната система.

Съхраняване на храни: Антимикробните свойства на карвакрола го правят ефективен естествен консервант. 

Добавянето на масло от риган или мащерка към домашно приготвени маринати, дресинги за салати или разтвори за мариноване може да помогне да се потисне развитието на вредни бактерии и да се удължи срокът на годност на храните.

Ползи от ригановото масло:

карвакрол: масло от планински риган

Потенциалните ползи за здравето от карвакрола са многобройни и разнообразни: 

Антимикробни свойства: Доказано е, че карвакролът проявява силна антимикробна активност срещу широк кръг бактерии, гъбички и паразити, включително Escherichia coli, Salmonella, Candida albicans, Giardia lamblia и Staphylococcus aureus. 

Антиоксидантна активност: Карвакролът притежава антиоксидантни свойства, които спомагат за защитата на клетките от окислително увреждане, причинено от свободните радикали. Това може да допринесе за антиейджинг ефекта му и способността му да намалява риска от хронични заболявания.

Противовъзпалителни ефекти: Карвакролът демонстрира противовъзпалителни свойства в различни проучвания, което го прави потенциално полезен за намаляване на възпалението и облекчаване симптомите на възпалителни състояния като артрит и астма.

Подпомагане на храносмилането: Карвакролът може да подпомогне здравето на червата, като насърчава растежа на полезните чревни бактерии и същевременно потиска растежа на вредните патогени, допринасяйки по този начин за здравословния микробен баланс в червата.  

Подкрепа на имунната система: Доказано е, че карвакролът стимулира имунната система и подобрява естествените защитни механизми на организма срещу инфекции и респираторни заболявания.

Изследвания върху карвакрола:

Многобройни проучвания са изследвали фармакологичните свойства и потенциалните терапевтични приложения на карвакрола. Резултатите от проучванията показват, че карвакролът може да има обещаващи ползи в различни области, включително:

Антибактериална и противогъбична активност: Няколко проучвания са показали ефикасността на карвакрола срещу широк спектър от бактериални и гъбични инфекции, което предполага потенциалното му използване като естествена алтернатива на конвенционалните антимикробни средства. В допълнение към борбата с бактериите, някои изследвания в епруветки са установили, че риганът и неговите компоненти могат да предпазват и от някои вируси.

планински риган

Противораков потенциал: Някои изследвания показват, че карвакролът – най-разпространеното съединение в маслото от риган – може да притежава противоракови свойства, като потиска пролиферацията на раковите клетки и предизвиква апоптоза (програмирана клетъчна смърт) при различни видове рак, включително рак на гърдата, дебелото черво и простатата. 

Невропротективни ефекти: Предварителните проучвания показват, че карвакролът може да оказва невропротективно действие чрез намаляване на оксидативния стрес, възпалението и увреждането на невроните, което предлага потенциални терапевтични ползи за невродегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер и Паркинсон.

Кардиопротективни свойства: Проучванията върху животни показват, че карвакролът може да има кардиопротективно действие чрез намаляване на нивата на холестерола, подобряване на кръвообращението и предпазване от увреждане на сърцето, причинено от исхемично-реперфузионно увреждане.

Антидиабетно действие: Някои изследвания сочат, че карвакролът може да помогне за регулиране на нивата на кръвната захар и да подобри инсулиновата чувствителност, което го прави потенциално полезен за справяне с диабета и неговите усложнения.

Има ли риганът противопоказания?

Ако приемате маслен екстракт от риган като добавка на капсули, трябва да знаете, че силата на добавките с риган може да варира. Ето защо е важно да прочетете указанията на опаковката за инструкции как да използвате продукта. Четенето на етикетите на продуктите и внимателното спазване на препоръките за дозиране и прием са от решаващо значение, за да се избегнат стомашно-чревни проблеми. Тъй като маслото от риган може да взаимодейства с други лекарства, винаги питайте вашия лекар дали е безопасно да го приемате вътрешно в зависимост от конкретната ситуация.

Етеричното масло от риган, когато е разредено, може да се прилага върху кожата. Дозировката на маслото от риган ще зависи от състоянието, което третирате.

Налице е ограничена информация относно безопасността на карвакрол по време на бременност и кърмене. Препоръчително е бременните жени или кърмачките да се консултират с лекар, преди да използват масло от риган или хранителни добавки с карвакрол.

Ако сте алергични към босилек, мента, лавандула или градински чай, то може да проявите алергия и към риган.

В заключение, карвакролът е естествено съединение с разнообразни фармакологични свойства и терапевтичен потенциал. Съществуват различни възможни ползи за здравето от маслото от риган. Независимо дали се използват локално, ароматично или орално, етеричните масла, съдържащи карвакрол, предлагат холистичен подход към здравето и благосъстоянието, с обещаващи ползи, подкрепени от научни изследвания. 

Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca