Масло от вечерна иглика – Ползи за здравето

Маслото от вечерна иглика е изследвано за подпомагане на състояния, свързани с възпаление, болка и менопауза. Тази статия разглежда наличните изследвания върху маслото от вечерна иглика, за какво обикновено се приема и потенциалните странични ефекти. Ще научите също за обичайните дозировки и как да съхранявате продуктите безопасно.

Съдържание

Какво е масло от вечерна иглика?

вечерна иглика ползи

Масло от вечерна иглика се извлича от семената на Oenothera biennis – растение, произхождащо от Северна и Южна Америка. Получава името си от жълтите цветове, които цъфтят вечер. Маслото съдържа линолова киселина, гама-линоленова киселина (GLA) и други омега-6 мастни киселини.

Маслото от вечерна иглика е изследвано за подпомагане на състояния, свързани с редовната менструация и менопаузата. Тези състояния включват периодична болка и напрежение в гърдите, предменструален синдром (ПМС), горещи вълни и остеопороза. Също така е изследвано за лечение на кожни и възпалителни състояния.

Как действа маслото от вечерна иглика?

Начинът, по който действа маслото от вечерна иглика, все още не е напълно разбран. Учените предполагат, че това е свързано с химическите компоненти в маслото, извлечено от семената. Много потенциални ползи се приписват на GLA – основен негов компонент.

Масло от вечерна иглика - Ползи

Периодични болки в гърдите

Маслото от вечерна иглика е изследвано за подпомагане на периодичната болка в гърдите, свързана с менструалния цикъл, която настъпва около седмица преди менструацията.
Счита се, че GLA в маслото от вечерна иглика намалява възпалението и помага за инхибиране на простагландините, които причиняват тази периодична болка в гърдите.

Предменструален синдром (PMS)

Маслото от вечерна иглика е изследвано за лечение на ПМС – често срещана група от симптоми, наблюдавани около менструалния цикъл. Симптомите варират по тежест и включват коремни спазми и промени в настроението.
Според проучванията маслото от вечерна иглика показва значително намаляване на тежестта на ПМС, а проучването на GLA също показва съкратена продължителност и намалена тежест на ПМС .

Горещи вълни

Маслото от вечерна иглика е изследвано за облекчаване на горещи вълни по време на перименопаузата, преходният период към менопаузата. Тези внезапни усещания за екстремна топлина в горната част на тялото са причинени от хормонални промени.

Проучване от 2021 г. установява, че приемането на масло от вечерна иглика по време на менопаузата може да доведе до по-рядко и по-слабо нощно изпотяване.

вечерна иглика

Остеопороза

Връзката между ненаситените мазнини и намаления риск от остеопороза е тема на голям интерес и продължаващо проучване. Остеопорозата е състояние, при което загубата на костен минерал прави костите слаби и чупливи.
Благодарение на омега-6 мастните киселини, които се намират в маслото от вечерна иглика, някои проучвания съобщават за положителни ефекти върху костната плътност.

Кожни състояния

Акне

В клинични изследвания състояние на акне е третирано с масло от вечерна иглика.

В деветмесечно проучване 50 участници добавят масло от вечерна иглика към изотретиноин – стандартно лечение на акне. Половината от участниците получават само изотретиноин, а другата половина използват масло от вечерна иглика и изотретиноин. Подобряване на акнето се наблюдава и при двете групи, но в групата, която приема масло от вечерна иглика, се забелязва допълнителна хидратация на кожата. С други думи маслото от вечерна иглика може да помогне на кожата да запази влагата.

Според други проучвания GLA в маслото от вечерна иглика може да помогне при акне, като намали възпалението на кожата и броя на кожните клетки, които причиняват лезии.

Псориазис

Маслото от вечерна иглика и различни други източници на мастни киселини продължават да се изследват при псориазис.

Екзема

Маслото от вечерна иглика може да помогне за облекчаване на екзема.

Проучване от 2018 г. в Южна Корея заключава, че маслото от вечерна иглика подобрява тежестта на зоната на екзема при хора с лека екзема. Авторите на изследването отбелязват, че трансепидермалната загуба на вода и хидратацията на кожата са леко подобрени.

Здрава кожа

Маслото от вечерна иглика може да помогне за подобряване на цялостното здраве на кожата

GLA в маслото от вечерна иглика би могло да е от полза за структурата и функцията на кожата. Тъй като кожата не може да произвежда сама GLA, приемът на богатото на GLA масло от вечерна иглика може да помогне за поддържане на кожата здрава като цяло.

Според проучване от 2005 г. пероралната добавка на масло от вечерна иглика може да помогне за гладка кожа и да подобри нейната еластичност и хидратация.

Ревматоиден артрит

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, което означава, че имунната система атакува своите клетки и тъкани. При  ревматоидния артрит тялото атакува предимно ставите си. Според проучване от 2017 г., GLA в маслото от вечерна иглика може потенциално да намали болката при ревматоиден артрит, без да причинява нежелани странични ефекти.

Множествена склероза

Множествената склероза е автоимунно заболяване, което засяга обвивките на нервите в главния и гръбначния мозък. То може да бъде рецидивиращо или прогресивно.

В продължение на три месеца учените изследвали ефекта на масло от вечерна иглика при 52 участници с множествена склероза. Те установили, че групата на лечение е намалила болката, умората и когнитивната функция в сравнение с плацебо.

Диабетна невропатия

Маслото от вечерна иглика е изследвано за лечение на диабетна невропатия, състояние на нервна дисфункция в резултат на дългосрочен диабет.

В 12-месечно проучване се използва витамин Е и масло от вечерна иглика за лечение на 80 души с болезнена диабетна невропатия. Изследователите заключават, че маслото от вечерна иглика, комбинирано с витамин Е, подобрява болката при 88% от участниците.

Какви са страничните ефекти на маслото от вечерна иглика?

масло от вечерна иглика

Няма много изследвания, оценяващи дългосрочната безопасност на маслото от вечерна иглика. Изброените по-долу нежелани реакции са документирани в краткосрочни проучвания.

В някои случаи маслото от вечерна иглика може да причини нежелани реакции като: разстроен стомах, подуване на корема, главоболие, гадене, диария. Повечето от нежеланите реакции са от ниска степен и преминават сами след спиране на лечението.

Липсва информация за тежки странични ефекти.

Предпазни мерки при употреба на масло от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика може да увеличи риска от кървене. Бъдете внимателни, ако имате нарушение на кръвосъсирването. Всяко лекарство или билка, които инхибират съсирването или повишават риска от кървене, трябва да бъдат спрени най-малко две седмици преди планова операция.

Дозировка: Колко масло от вечерна иглика трябва да приемам?

Винаги се консултирайте с вашия лекар или фармацевт преди да вземете добавка, за да сте сигурни, че добавката и дозировката са подходящи за вашите индивидуални нужди.

Няма универсални насоки относно подходящата употреба и дозировка на масло от вечерна иглика. Обикновено се счита за безопасно за употреба при възрастни. Дозите в проучванията варират от 240 милиграма до 4 грама дневно.

Взаимодействия

Маслото от вечерна иглика може да взаимодейства с някои лекарства, като намалява ефикасността на лекарството или предизвиква странични ефекти. Тези лекарства включват:

Антикоагуланти (разредители на кръвта)

Диклофенак, Ибупрофен и Аспирин

Антипсихотични лекарства като Хлорпромазин

Лекарства срещу човешкия имунодефицитен вирус (ХИВ)

Как да съхранявате маслото от вечерна иглика

Маслото от вечерна иглика съдържа голямо количество ненаситени мазнини, които са податливи на процес на разграждане, наречен окисляване. Ако това се случи, качеството на добавките е компрометирано. Всеки продукт, богат на ненаситено масло, може да гранясва, включително бутилирано масло от вечерна иглика.

Инструкциите за съхранение се различават за различните продукти. Внимателно прочетете указанията и етикета на опаковката.

Мога ли да си набавя масло от вечерна иглика чрез хранителната си диета?

Не, маслото от вечерна иглика не се намира в храните. Но някои от мастните киселини в маслото от вечерна иглика, като линоловата киселина и GLA, се намират в ядките, семената и маслата. Други мастни киселини с ползи за здравето също се намират в месото и рибата.

Picture of Елена Мирчева - автор
Елена Мирчева - автор
LinkedIn
Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca