Масло от лимон: Какви са ползите за здравето

Етеричното масло от лимон се използва повече от хиляда година в Аюрведа и традиционната медицина за подпомагане на широк спектър от здравословни състояния.

Маслото от лимон е едно от най-популярните цитрусови етерични масла поради своята широка приложимост и мощни антиоксидантни свойства. Ползите за здравето от етеричното масло от лимон са добре установени научно. Лимонът е най-известен със способността си да прочиства токсините от тялото и се използва често за стимулиране на лимфния дренаж, пречистване на кожата и борба с бактерии и гъбички.

Това наистина е едно от етеричните масла, които винаги трябва да имате в наличност.

лимони
Съдържание

Какво е етерично масло от лимон?

Лимонът, Citrus limon, е цъфтящо растение, което принадлежи към семейство Rutaceae. Лимоновите растения се отглеждат в много страни по света, въпреки че произхождат от Азия и се смята, че са пренесени в Европа около 200 г. сл. Хр.

Английските моряци използвали лимони, докато били в морето, за да се предпазят от скорбут и състояния, причинени от бактериални инфекции.

Етеричното масло от лимон се получава от студено пресоване на лимоновата кора, а не на вътрешния плод. Кората всъщност е най-богатата на хранителни вещества част от лимона заради своите мастноразтворими фитонутриенти.

Изследванията показват, че етеричното масло от лимон се състои от много естествени съединения, включително: терпени, сесквитерпени, алдехиди, алкохоли, естери и стероли.

Лимоните и етеричното масло от лимон са популярни заради техния освежаващ аромат и ободряващи, пречистващи и почистващи свойства. Изследванията показват, че маслото от лимон съдържа мощни антиоксиданти и помага за намаляване на възпалението, борбата с бактериите и гъбичките, повишава енергийните нива и улеснява храносмилането.

Ползи от етеричното масло от лимон

Облекчава гаденето

Етеричното масло от лимон служи като естествено и ефективно лекарство за облекчаване на сутрешното гадене.

Подобрява храносмилането

Етеричното масло от лимон може да помогне за успокояване на храносмилането, включително се справя с проблеми като гастрит и запек.

Подхранва кожата

Етеричното масло от лимон е полезно за кожата. То намалява акнето, подхранва увредената кожа и я хидратира. Лабораторни изследвания показват, че маслото от лимон е в състояние да намали увреждането на клетките и тъканите в кожата, причинено от свободните радикали. Това се дължи на силната антиоксидантна активност на маслото от лимон и ефекта против стареене.

Етеричното масло от лимон също е ефективно срещу кожни проблеми като мехури, ухапвания от насекоми, порязвания, рани, целулит, розацея и вирусни инфекции на кожата като настинка рани и брадавици. Това е така, защото антимикробните съединения на лимоновото масло работят за естествено лечение на дерматологични заболявания.

масло от лимон

Може да подпомогне регулацията на тегло

Етеричното масло от лимон би могло да насърчи разграждането на телесните мазнини, тъй като съдържа d-лимонен. Известно е, че d-лимоненът подпомага метаболизма и прочиства лимфните жлези. Това може да помогне при загуба на тегло.

Помага за пречистването на тялото

Етеричното масло от лимон има пречистващо, почистващо и защитно действие върху организма. Той помага за защитата на тялото срещу вредни патогени и насърчава детоксикацията чрез кръвта и черния дроб. Също така стимулира и лимфния дренаж. Това помага на тялото да се пречисти от отпадъци и токсини.

Подобрява оралното здраве

Тъй като етеричното масло от лимон има доказани антибактериални и противогъбични свойства, то действа като естествено лекарство за много заболявания на устната кухина, включително млечница в устата и лош дъх. Може да се използва и за естествено избелване на зъбите и предотвратяване на кариес.

жена с лимон

Облекчава кашлицата

Лимоновото масло има антибактериални, антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, така че помага за укрепване на имунната система и е ефикасно в борбата с респираторни заболявания. Също така служи като едно от най-добрите етерични масла за алергии.

Доказано е, че етеричното масло от лимон инхибира провъзпалителните медиатори, като по този начин успокоява възпалението и потенциално стимулира лимфния дренаж. Това може да помогне за намаляване на натрупването на течности, които могат да причинят кашлица.

Работи като антимикробен агент

Проучванията показват, че етеричното масло от лимон действа като естествен антимикробен агент поради две доминиращи съединения, открити в маслото –     d-лимонен и b-пинен. Това прави маслото от лимон мощен инструмент за почистване и защита на храната.

Етеричното масло от лимон може да се използва за пречистване на вашия дом от вредни патогени, като бактерии, гъбички и други. Използването на лимон като естествен почистващ продукт също предпазва дома ви от конвенционални продукти, които са направени с вредни химикали.

Може да работи като антитуморен агент

Проучванията върху животни показват, че лимоненът, основен компонент на етеричното масло от лимон, има противотуморни и химиотерапевтични ефекти. Оралният прием на масло от лимон е довел до значителна регресия на карцинома на млечната жлеза (рак на гърдата) без видима системна токсичност.

Проучванията върху животни показват също, че локалното използване на цитрусови масла, съдържащи лимонен, също може да бъде безопасен вариант за подпомагане на жените да предотвратят рак на гърдата, но са необходими повече изследвания по тази тема.

Как да използвам масло от лимон?

Има дълъг списък с употреби на маслото от лимон, поради което се счита, че това е едно от най-добрите етерични масла, които да държите в дома си. Ето някои от най-популярните му приложения:

 1. Естествен дезинфектант

За натурално почистване на дома с естествени материали може да използвате етерично масло от лимон: 40 капки етерично масло от лимон и 20 капки масло от чаено дърво смесете с 500 мл чиста вода. Добавете малко бял оцет.

Този естествен дезинфекциращ продукт може да се използва за почистване на дома, особено на кухненските плотове и банята.

 1. Пране на дрехи

Добавете няколко капки етерично масло от лимон към прането си преди да го прострете и дрехите ви ще ухаят прекрасно, а не на застояло.

 1. Чисти ръце

Добавете няколко капки етерично масло от лимон към сапуна си и измийте ръцете си с лекота от всякакви замърсявания.

 1. Подпомагане загубата на мазнини

Добавете 2 капки масло от лимон към чаша вода 2-3 пъти дневно, за да подпомогнете метаболизма си и да насърчите загубата на тегло.

 1. Ободряване

Разпръскването на около 5 капки етерично масло от лимон у дома или на работа може да ви помогне да подобрите настроението си.

 1. Укрепване на имунната система

За да подсилите имунната си система и да подпомогнете лимфната система, смесете 2-3 капки етерично масло от лимон с половин чаена лъжичка кокосово масло и втрийте сместа във врата си.

 1. Облекчаване на кашлицата

За да използвате масло от лимон като домашен лек за кашлица, добавете 1-2 капки от него към топла вода с мед.

 1. Изчистване на слуз и храчки

За да премахнете слузта и да облекчите отхрачването, вдишайте масло от лимон директно от бутилката или комбинирайте 2-3 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и го нанесете локално върху гърдите и носа.

 1. Облекчаване на симптомите на алергии

За да подпомогнете дренажа на лимфната си система и да облекчите симптомите на сезонна алергия, разпръснете 5 капки масло от лимон у дома, добавете 5 капки към перилния си препарат или смесете 5–10 капки с вода в спрей бутилка и напръскайте килимите, завесите, дивани и чаршафи.

 1. Облекчава гаденето

За да облекчите гаденето и да намалите повръщането, вдишайте масло от лимон директно от бутилката, разпръснете 5 капки в пространството около вас или комбинирайте 2-3 капки с половин чаена лъжичка кокосово масло и нанесете локално върху слепоочията, гърдите и задната част на врата.

 1. Подобрете храносмилането

За да облекчите храносмилателните оплаквания като газове или запек, добавете 1-2 капки качествено, чисто етерично масло от лимон към чаша хладка вода или топла вода с мед и го пийте два пъти дневно.

 1. Насърчаване на детоксикацията

За да помогнете за пречистването на тялото си, да насърчите детоксикацията и да премахнете вредните токсини, които могат да доведат до заболяване, добавете 1-2 капки висококачествено, чисто етерично масло от лимон към чаша вода и го пийте два пъти дневно.

Рискове и странични ефекти

Етеричното масло от лимон може да причини фоточувствителност, когато се използва локално, така че е важно да избягвате пряка слънчева светлина до 12 часа след използването му върху кожата.

Маслото от лимон може да причини кожни раздразнения при някои хора, така че тествайте върху малък участък на ръката или крака си, преди да го използвате локално, за да сте сигурни, че няма да имате нежелана реакция. Когато използвате етерично масло върху кожата си, най-добре е да го разредите с масло-носител, като кокосово масло или масло от жожоба, особено върху чувствителни зони като лицето.

Важно е да изберете висококачествен продукт от реномирана марка. Изберете масло, което е 100 процента чисто и сертифицирано.

Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca