Етерично масло от Mentha Piperita или Mentha Spicata: лютива мента или сладка

Mentha Piperita и Mentha Spicata са билки от семейството на ментата. Те често се използват в кулинарията и предлагат освежаващ вкус, който повечето хора харесват. 

Но въпреки че си приличат, те имат и съществени разлики. В тази статия ще разгледаме по-подробно двата вида мента – ползи, вкусови характеристики, наличност и употребa, като се надяваме да ви помогнем да изберете по-добре типа, подходящ за вашите нужди.

Съдържание

Mentha Piperita (лютива мента, Peppermint)

Mentha Piperita е хибридно растение от семейството на ментата, известно със своето охлаждащо действие, когато се консумира или прилага локално. Обикновено това е комбинация от Mentha Spicata и водна мента. Mentha Piperita съдържа висока концентрация на ментол, около 40%, който е отговорен за ментовия и леко пикантен вкус. Това съединение също придава на ментата нейните изтръпващи и охлаждащи свойства.

Този тип мента често се използва заради способността й да облекчава синдрома на раздразнените черва (IBS), главоболие, обикновена настинка, бронхит, астма и инфекции на синусите. Ментата при настинки и грип, много добре се комбинира с масло от черен кимион.

Етеричното масло от лютива мента също се прилага върху кожата за облекчаване на различни състояния, включително болки в ставите, мускулни болки, главоболие и сърбеж.

В кулинарията често се съчетава добре със сладки ястия като десерти, особено когато се комбинира с шоколад или сладолед.

Използва се и за ароматизиране на сапуни, козметика, паста за зъби и други продукти.

Mentha spicata ( градинска или сладка мента, Spearmint)

Mentha spicata, известна още като градинска мента, обикновена мента или сладка мента, е растение с приятен аромат и деликатен сладък вкус, често използвано в кулинарията. Тя е често срещана съставка в здравословни хранителни продукти, вода за уста, паста за зъби и козметика. Произхожда от Европа и Азия, но днес се отглежда и в Северна Америка и някои части на Африка.

Градинската сладка мента е богата на витамини, антиоксиданти и други хранителни вещества, които могат да поддържат доброто здраве и да облекчат различни симптоми. Често се използва за облекчаване на лошо храносмилане, газове, гадене и повръщане.

Градинската мента има ниска концентрация на ментол (0,5%). Лекият и сладък вкус на растението идва от съставка, наречена карвон. Въпреки сладкия си вкус, тази мента често се използва в ястия като паста, сос песто или като гарнитура за печени зеленчуци и безалкохолни напитки като студен чай и коктейли като мохито.

Mentha Spicata vs Mentha Piperita

Научна класификация

лютива мента масло поле

И двата вида мента са членове на семейството на ментата (Lamiaceae) и рода Mentha. Въпреки това, градинската сладка мента е научно известна като Mentha spicata, а лютивата мента като Mentha piperita.

Външен вид

Листа: сладката мента има листа с форма на копие, които изглеждат остри, мъхести, лъскави и назъбени по краищата. Лютивата мента, от друга страна, има по-тънки тъмнозелени листа, които може да имат тъмночервен или лилав оттенък, особено на гърба.

 

Стъбло: и двата вида мента имат мъхести стъбла, но лютивата мента има по-малко мъх от сладката. Освен това, лютивата мента има лилави стъбла, докато на сладката те са зелени и понякога съдържат светлолилав оттенък.

Цветове: изглеждат почти сходни по структура и при двата вида, като растат с дължина няколко милиметра в малки китки, образуващи конусовидни форми. Въпреки това, цветовете на лютивата мента често са розови или по-тъмни, докато тези на сладката са розови или бели.

Среда на отглеждане: и двете билки имат различни екологични нужди, като сладката мента предпочита влажна почва и частична сянка. Обратно на нея лютивата мента изисква още по-влажна почва и пълно слънчево огряване.

Вкусови особености

Обикновено сладката мента има по-сладък и мек вкус в сравнение с лютивата. Освен това има освежаващ, мек и леко плодов вкус, докато лютивата мента има по-остър, интензивен ментов вкус с охлаждащо усещане.

Можете лесно да разберете тази разлика, като опитате листо от растението. Лютивата мента ще се усети по-силна, почти като тази на сладки ментови бонбони. Тази разлика във вкуса се дължи на факта, че процентното съдържание на ментол е различно в двете растения.

лютива мента и жена

Химичен състав

Лютивата мента съдържа три ключови съставки, които ѝ придават силно пиперлив, ментов вкус с охлаждащо усещане. Това са ментон, ментол (50%) и евкалиптол. 

От друга страна, сладката мента съдържа лимонен, пинен и карвон (70%). Карвонът е с леко сладък вкус и малко цитрусови нюанси.

Нека се има предвид, че нивата на изброените съединения се отнасят само за етеричните масла. Прясната сладка мента съдържа само около 13% карвон и 0% ментол, докато прясната лютива мента съдържа 12% ментол и 0% карвон.

Ползи за здравето

Употреба

Лютивата мента е популярна в медицината и кулинарията, докато сладката се използва повече в чайове, бонбони и хранителни продукти.

И двете етерични масла могат да се използват локално, разтворени в базово масло или за ароматерапия чрез дифузер или аромалампа.

Подобрява синдрома на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва (IBS) е често срещано разстройство, засягащо храносмилателния тракт, което причинява симптоми като болка в стомаха, газове, и подуване на корема. Като цяло, лечението на IBS включва промени в хранителния режим и лекарства. Изследванията обаче показват, че маслото от лютива мента може да бъде ефективно билково лекарство за IBS.

Маслото от лютива мента съдържа ментол, съединение, за което се смята, че облекчава симптомите на IBS чрез отпускане на мускулите на храносмилателния тракт. Според проучвания с над 700 пациенти с IBS е установено, че приемането на капсули с масло от Mentha Piperita е по-ефективно за подобряване на симптомите на IBS, отколкото приемането на плацебо капсули.

Трябва да се отбележи, че в повечето изследвания за ефективността на маслото от мента за IBS се използват капсули, а не сурови листа от мента.

Полезно при храносмилателни разстройства

Лютивата мента може да бъде ефективна при облекчаване на храносмилателни проблеми като разстроен стомах, метеоризъм и лошо храносмилане. Ментолът има спазмолитично  действие.Обикновено лошото храносмилане възниква, когато храната остане в стомаха твърде дълго, преди да премине в останалата част от храносмилателния тракт.

Проучванията показват, че храната се движи през стомаха по-бързо, когато хората приемат масло от мента по време на хранене, което може да облекчи симптомите на този тип лошо храносмилане.

Според клинично проучване на хора с лошо храносмилане се установява, че комбинацията от масло от мента и масло от кимион на капсули има ефекти, подобни на лекарства, използвани за лечение на лошо храносмилане, като по този начин спомага за подобряване на стомашната болка и други храносмилателни симптоми.

Освен това е известно, че карвонът в сладката мента силно инхибира мускулните контракции в храносмилателния тракт, което води до намалена коремна болка и облекчаване на симптомите.

 

Подобрява мозъчната функция

Инхалацията с етерично масло от мента може да подобри мозъчната функция.

Според проучване, включващо възрастни хора с нарушена памет, на които ежедневно са давани добавки, съдържащи 900 милиграма екстракт от сладка мента, показва, че почти 15% от тях показват подобрения в оперативните си спомени.

Високо съдържание на антиоксиданти

Антиоксидантите са растителни съединения, които помагат за неутрализирането на свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да причинят оксидативен стрес. Оксидативният стрес е свързан с множество хронични заболявания, включително рак, сърдечни заболявания и диабет.

Сладката мента съдържа различни антиоксидантни съединения, включително лимонен. Така че използването на етерично масло от мента или приемането на билката под формата на чай може да помогне за увеличаване на приема на антиоксиданти.

Може да подобри алергиите

Алергиите възникват, когато имунната система реагира по необичаен начин на нещо, което обикновено е безвредно. Честите алергени включват полени, прах и животинска козина. Симптомите могат да варират от леки до тежки, включително хрема, кихане, кашлица, хрипове, сърбеж по кожата, подути очи и др. В някои случаи може да влоши състояния като астма.

Ментовото масло съдържа различни съединения, които могат да помогнат за облекчаване на алергиите. Едно от тях е розмариновата киселина, отличен антиоксидант и противовъзпалително съединение, което може да облекчи алергиите и да подобри симптомите на астма.

Според проведено проучване, това съединение е толкова ефективно, колкото дексаметазон (кортикостероид, който предотвратява освобождаването на вещества в тялото, които причиняват възпаление) или дори повече за облекчаване на задръстванията в дихателните пътища и белите дробове.

Насърчава оралното здраве

Лютивата мента е често срещана освежаваща съставка в пастите за зъби и водите за уста и прави нещо повече от това да придава свеж дъх. Тя може да убие бактерии, които причиняват орални проблеми като орална плака. 

Ментата също може да помогне в борбата с лошия дъх. В проучване на пациенти с възпалено гърло и лош дъх се установява, че те са изпитали облекчение от лошия дъх след изплакване с мента, лимоново масло и масло от чаено дърво.

Добавете няколко капки етерично масло от мента и лимон във вода и използвайте като освежаваща вода за уста.

Облекчава менструалните болки

Ментолът в ментата е мощен мускулен релаксант и противовъзпалително средство, така че може да помогне за облекчаване на менструални спазми.

Според едно проучване жени, които са приемали мента, са имали намалена продължителност и интензивност на менструалната болка. Тя също така подобрява гаденето и повръщането, често свързани с менструация при някои жени.

Може да подобри синдрома на поликистозните яйчници (СПКЯ)

СПКЯ е състояние, което възниква, в резултат на хормонален дисбаланс. То може да доведе до пропускане на цикъл и трудности при забременяване. Сладката мента, обаче, може да помогне за регулирането на тези хормони и да възстанови баланса.

В едно проучване 42 жени със СПКЯ, които са приемали чай от сладка мента два пъти дневно, са имали ниски нива на мъжкия хормон тестостерон, но високи нива на женски хормони: лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH).

Лесна за включване в хранителния режим

Като цяло, ментата е лесна за включване в диетата ви. Всичко, което трябва да направите, е да закупите мента в пакетчета или в насипни листа, а може и да я отгледате в градината си. Етеричното масло от мента също е отличен вариант за употреба.

Сладка мента или лютива мента: коя е по-добра за здравето

Щом сте прочели информацията дотук, вероятно вече се чудите как да изберете между двете растения. И двата вида имат дълга история на употреба в народната медицина.

Сладката мента често се използва за лечение на храносмилателни проблеми като газове, лошо храносмилане и гадене, докато лютивата мента е доказано, че отпуска дихателните пътища и подобрява състояния като астма и бронхит.

Така че коя разновидност на растението да приемате, ще зависи от това какво искате да третирате. И двете билки могат само да подобрят общото здраве и благосъстояние на организма.

 

Сладката и лютивата мента са много почитани и отглеждани сортове мента, защото се използват, както в кулинарията, така и в медицината. Те могат да помогнат за подобряване на храносмилането, да се борят с лошия дъх, да подобрят мозъчната функция, да стимулират хормоналния дисбаланс, да подобрят алергиите и да осигурят антиоксидантни ползи.

Видът мента, който избирате, има значение, когато става въпрос за нейния вкус, употреба, химичен състав и потенциални ползи за здравето.

Сладката мента придава лека сладост и често овкусява пикантни ястия. За разлика от нея, лютивата мента има по-силен, охлаждащ вкус и често се появява в медицинските продукти.

Основната съставка в лютивата мента е ментол, който осигурява охлаждащ ефект, докато тази в сладката мента е карвон, който води до леко сладък вкус.

Ако искате да използвате мента за здравословни проблеми, добре е да знаете какви са разликите между двете растения, за да можете да се възползвате от техните ефекти.

Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca