Масло от риган: 11 Ползи за здравето

Етеричното масло от риган има множество ползи за здравето. То се произвежда от растението риган – Origanum vulgare. Той съдържа по-висока концентрация на полезните съединения, които се срещат естествено в растението.

(В нашия онлайн магазин ви предлагаме масло от риган, което се произвежда от разновидност, наречена Origanum minutiflorum. Това е риган от труднодостъпните планински райони в южната част на Турция.)

масло риган
Съдържание

Независимо дали се прилага локално или се приема като перорална добавка, маслото от риган може да бъде полезно при редица състояния.

Масло от риган - какво представлява?

Риганът е малко, храстовидно растение, което принадлежи към семейството на ментата. Това е позната кулинарна билка, която се използва най-вече в италианските ястия.
Маслото от риган съдържа високи нива на важни съединения в листата и по-малките стъбла. Производителите на масло изсушават листата и стъблата, след което дестилират на пара растителната материя, за да извлекат възможно най-много съединения.
Маслото от риган съдържа съединения, наречени феноли, терпени и терпеноиди. Те имат мощни антиоксидантни свойства и са отговорни за неговия характерен аромат:
Карвакрол. Най-изобилният фенол в ригана, за който е доказано, че спира растежа на няколко различни вида бактерии.
Тимол. Това естествено противогъбично средство може също да подпомогне имунната система и да предпази от токсини.
Смята се, че тези съединения са в основата на множество ползи за здравето, които притежава ригана.

Масло от риган – 11 потенциални ползи за здравето

Борба с бактериите

Благодарение на високите нива на карвакрол, маслото от риган може да помогне в борбата с определени видове бактерии.

Например, Staphylococcus е често срещан вид бактерия, която причинява стафилококова инфекция. Някои щамове се срещат естествено в тялото, но когато бактериите растат твърде бързо, това може да причини неприятни симптоми.

Изследванията показват, че карвакролът е ефективен при елиминирането на бактериите Staphylococcus aureus и Staphylococcus epidermidis – често срещани причинители на инфекция.

Приемането на добавки с масло от риган или втриването му върху кожата може да помогне на човек да се възползва от тези антибактериални ефекти.

Изследователите също така проучват използването на масло от риган за устойчиви на антибиотици бактерии. Авторите на проучване в Frontiers in Microbiology установяват, че комбинация от масло от риган и сребърни наночастици ефективно елиминира всички бактерии, които тестват.

Лечение на свръхрастеж на бактерии в тънките черва

Маслото от риган може да помогне за лечение на хронични бактериални проблеми, като например свръхрастеж на определени бактерии в червата.

Проучване от 2014 г. установява, че билковите лекарства, включително тези, които съдържат високи нива както на карвакрол, така и на тимол, са ефективни инструменти за лечение.

Проучването на индивидуалните ефекти на всяко съединение ще изисква повече изследвания, но тези първоначални открития може да са обещаващи.

проблеми тънки черва

Лечение на гъбични инфекции

Маслото от риган също е мощно противогъбично средство поради високите нива на тимол.

Изследване от 2015 г. установява, че тимолът е ефективно лечение на често срещани гъбични инфекции Candida. Candida причинява няколко вида инфекции, включително: млечница в устата, гъбични инфекции, заразени нокти на краката или ръцете.

Това изследване е проведено в епруветки и определянето на ефективността на маслото от риган ще изисква повече изследвания при хора.

Осигуряване на антиоксиданти

Маслото от риган е мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат за защита на тялото от увреждания, причинени от оксидативен стрес и свободни радикали.

Оксидативният стрес може да доведе до повишено увреждане на ДНК и клетъчна смърт. Той може да предопределя и други проблеми, като артрит, атеросклероза и някои видове рак.

Тимолът и карвакролът са мощни антиоксиданти, които могат да помогнат за намаляване на окисляването.

Намаляване на възпалението

Маслото от риган може да помогне за намаляване на възпалението. Съединението карвакрол показва противовъзпалителни ефекти както при животински модели, така и при in vitro проучвания.

Лечение на рани

Прилагането на разредено масло от риган върху кожата може да помогне за предпазване на по-малки порязвания и ожулвания по кожата, докато зарастват.

Съединения като тимол и карвакрол могат да предпазят този тип рани от бактериални инфекции.

Отблъскване на насекоми

риган

Както карвакролът, така и тимолът могат да бъдат ефективни репеленти срещу насекоми. Установено е, че тези съединения отблъскват някои кърлежи и комари.

Втриването на разредено масло от риган върху кожата може да бъде естествен начин за отблъскване на насекоми.

Облекчаване на болката

Има някои доказателства, че риганът може да бъде ефективно средство за облекчаване на болката. Проучване на животни установява, че екстракт от риган облекчава болката.

Подпомагане на загубата на тегло

Маслото от риган също може да бъде полезно средство за хора, които искат да отслабнат. Карвакролът, основното съединение в маслото от риган, нарушава част от процеса, който води до създаването и натрупването на мастна тъкан.

Може да помогне за понижаване на холестерола

Маслото от риган съдържа множество полифеноли. Изследванията показват, че тези активни съединения помагат за понижаване на холестерола.

Борба с рака

Маслото от риган може да помогне в борбата с някои видове рак. Според някои изследвания етеричното масло от риган помага за предотвратяване на рак на дебелото черво и рак на гърдата.

Изглежда също, че маслото от риган инхибира растежа на някои клетки от рак на белия дроб и рак на простатата. Голяма част от изследванията върху рака идват от епруветки или животински модели, така че хората трябва да гледат на резултатите с повишено внимание и никога да не използват масла като заместител на медицинско лечение.

Как да използвам масло от риган?

Маслото от риган се предлага в капсули и като течност. Силата на всяко масло може да варира, така че е важно да следвате инструкциите на производителя или да работите с квалифициран медицински специалист, за да определите най-безопасната доза.

Хората, които не харесват вкуса на масло от риган, може да предпочетат капсулите, тъй като те се поглъщат, без да се усети вкуса на продукта.

За да използвате масло от риган локално за кожни проблеми, разредете една или две капки в чаена лъжичка масло-носител в дланта на ръката си. След това нанесете тази смес директно върху кожата.

Бъдете внимателни да не приемате твърде много масло от риган, тъй като то е много мощно. Най-добре е да го използвате умерено под ръководството на медицински специалист.

Има значителен риск от изгаряне на вътрешна тъкан, ако човек приема маслото през устата. Винаги следвайте указанията на производителя.

Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca