Масло от тамян: Ползи за здравето

Етеричното масло от индийски тамян, е смолист билков екстракт от дървото босвелия, който се използва в народната медицина от векове. Неговите противовъзпалителни ефекти предполагат, че може да помогне при възпалителни състояния, като ревматоиден артрит, възпалително заболяване на червата и астма. Лечението на тези състояния обикновено цели намаляване на възпалението. Като помага за контролиране на възпалението, индийският тамян може да минимизира симптомите на хронични възпалителни състояния.

В последните години научните изследвания подкрепят ползите от индийския тамян, но са необходими много повече клинични изпитвания с хора, преди лекарите да могат да препоръчат това лечение.

масло от индийски тамян
Съдържание

Нека разгледаме какви са настоящите научни доказателства за ползите и рисковете от индийския тамян.

Какво е индийски тамян?

Наименованието „босвелия“ идва от дървото Boswellia serrata, което произхожда от Индия, Северна Африка и Близкия изток. Фермерите събират смолата на дървото. Смолата от индийски тамян има богат аромат и вкус.

Какви са предимствата?

Здравните практики, ориентирани към използването на природни материали,  разчитат на индийския тамян от векове за лечението на различни хронични възпалителни заболявания. Научните изследвания върху индийския тамян са по-слабо развити, но започват да разкриват потенциални употреби на смолата и нейните екстракти.

Активни съставки на индийския тамян, като босвелиевата киселина, изглежда имат добър противовъзпалителен ефект върху тялото, според проучванията.

Ревматоиден артрит

Възпалението на ставите е водещата причина за симптомите на ревматоиден артрит. Много лечения за ревматоиден артрит, които включват нестероидни противовъзпалителни средства и стероиди, се фокусират върху намаляване на възпалението.

Екстрактът от индийски тамян изглежда е ефективен за намаляване на възпалението, така че може също да намали симптомите на ревматоиден артрит.

Американската фондацията за артрит (основана преди 70 години и подпомогнала лечението на над 60 милиона възрастни с артрит) препоръчва индийския тамян като потенциална терапия за ревматоиден артрит, както и за остеоартрит.

CBD масло артрит

Авторите на проучване от 2019 г.: Effect of Boswellia Serrata Extract on Acute Inflammatory Parameters and Tumor Necrosis Factor-α in Complete Freund’s Adjuvant-Induced Animal Model of Rheumatoid Arthritis

предполагат, че активен екстракт от индийски тамян може да помогне за намаляване на възпалението при хора с ревматоиден артрит. Това проучване обаче използва плъхове, така че резултатите потенциално може и да не се отнасят за хора.

На този етап изследователите отбелязват, че екстрактът от индийски тамян може да бъде полезен като допълнителна терапия в подкрепа на традиционното лечение на ревматоиден артрит.

Рак и лечение на рак

индийски тамян
Прегледна статия от 2016 г. : Pharmacological evidences for cytotoxic and antitumor properties of Boswellic acids from Boswellia serrata съобщава, че босвелиевите киселини (активна съставка на индийския тамян)  може да имат антитуморни свойства и да са токсични за раковите клетки. Авторите заключават, че това може да ги направи полезни при бъдещи лечения на рак, въпреки че са необходими още клинични изпитвания, за да се потвърди това. Неотдавнашно проучване в списание Oncotarget: Frankincense essential oil suppresses melanoma cancer through down regulation of Bcl-2/Bax cascade signaling and ameliorates heptotoxicity via phase I and II drug metabolizing enzymes също установява, че етеричното масло от индийски тамян влияе на агресивните ракови клетки на кожата, без да уврежда здравите кожни клетки. Изследователите са използвали клетки и животински модели. Въпреки че тези ранни резултати изглеждат многообещаващи, трябва да се проведат още изследвания при хора, за да се разширят тези първоначални открития и да се определи как индийския тамян може да помогне при лечението на рак.

Възпалително заболяване на червата

Противовъзпалителните ефекти на екстрактът от индийски тамян също могат да бъдат полезни за хора с възпалителни заболявания на червата, като улцерозен колит и болест на Крон.

Проучване в World Journal of Gastroenterology: Investigation of mitigating effect of colon-specific prodrugs of boswellic acid on 2,4,6-trinitrobenzene sulfonic acid-induced colitis in Wistar rats: Design, kinetics and biological evaluation разглежда действието на тези съединения. При животински модели босвелиевите киселини подобряват маркерите на възпалителното заболяване на червата, без да причиняват неблагоприятни ефекти върху околните органи. Следователно те могат да се окажат полезно поддържащо лечение за тези хронични състояния.

И отново трябва да споменем, че това е ранно проучване и изследванията при хора ще трябва да подкрепят тези изводи, преди експертите да могат да направят препоръки.

Астма

Босвелиевата киселина на екстрактът от индийски тамян би могла да играе роля при лечението на астма. Изследванията показват, че босвелиевата киселина потиска възпалението в дихателните пътища и инхибира секрецията на цитокини, които са маркери, водещи до възпаление.

По този начин изглежда, че екстрактът от индийски тамян блокира алергичния отговор, който на първо място причинява реакция на астма. В бъдеще той може да се превърне в полезно допълнително лечение на астма.

Болест на Паркинсон

Проучване от 2019 г. установява, че екстрактът от индийски тамян може да бъде полезен инструмент в опитите за лечение на болестта на Паркинсон.

При животински модели индийският тамян има противовъзпалителен и антиоксидантен ефект, който изглежда предпазва невроните в мозъка и подобрява двигателната функция при болестта на Паркинсон.Това обаче също е ранно заключение, което се нуждае от повече проучвания, включващи хора.

Как да приемате масло от индйски тамян?

етерично масло от тамян
Индийски тамян се предлага в няколко различни форми и качеството може да варира значително. При артритна болка може да отнеме до 8 седмици, преди да се усетят пълните ефекти. Фондацията за артрит препоръчва да се приемат приблизително 300-400 милиграма индийски тамян три пъти на ден, за да се доставят босвелиеви киселини в тялото. Те препоръчват да търсите капсули, които съдържат 60% босвелиева киселина, тъй като тя е активната съставка.

Чистото етерично масло от индийски тамян също може да достави активни съединения в тялото. Разреждането на това етерично масло в носещо натурално масло и нанасянето му върху тялото може да позволи на съединенията да навлязат през кожата. Важно е първо да тествате разреденото масло върху малък участък от кожата, за да проверите за реакции.

Когато се използва в ароматерапията, етеричното масло от индийски тамян може да подобри настроението, както и да се бори със стреса и безпокойството.

Разтворено във водата за вана, етеричното масло от индийски тамян може да подхрани кожата, да намали симптомите на настинка и да стимулира имунната функция на тялото чрез своите антимикробни свойства.

В козметиката етеричното масло от тамян стимулира регенерацията на клетките, детоксикира порите и облекчава сърбежа, свързан със сухата кожа.

Странични ефекти

Екстрактът от индийски тамян е естествен продукт, но все пак може да има странични ефекти. Може да причини храносмилателни странични ефекти, като гадене, киселинен рефлукс и диария.

Някои хора могат да получат кожни обриви, когато използват индийски тамян, особено ако го прилагат директно върху кожата.

Индийския тамян има противовъзпалително действие. В резултат на това може да взаимодейства с подобни лекарства. В случай, че приемате други лекарства ви съветваме да е консултирате с лекар преди да започнете приема на индийски тамян.

Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca