Масло от черен кимион (Nigella sativa L.): обещаващо естествено лекарство за широк спектър от заболявания

Масло от черен кимион – Семената на Nigella sativa (N. sativa) се използват от векове в различни цивилизации по света за лечение на различни заболявания при хората и животните. 

Досега многобройни проучвания показват, че семето на Nigella sativa (черен кимион) и неговата основна активна съставка, тимохинон, са много ефективни срещу различни заболявания, включително и хронични: неврологични и психични, сърдечно-съдови, рак, диабет, възпалителни състояния и безплодие, както и различни инфекциозни заболявания, дължащи се на бактериални, гъбични, паразитни и вирусни инфекции. 

Въпреки ограничените проучвания, проведени досега, обещаващата ефикасност на N. sativa срещу ХИВ/СПИН може да бъде изследвана като алтернативен вариант за лечение на това заболяване, след като се обоснове пълната му терапевтична ефикасност.

Съдържание

Силното антиоксидантно свойство на това ценно семе привлича все по-голямо внимание по отношение на потенциалната му роля като хранителна добавка с минимални странични ефекти. 

Освен това, когато се комбинира с различни конвенционални химиотерапевтични агенти, той синергизира техните ефекти, което води до намаляване на дозата на едновременно използвани лекарства с оптимизирана ефикасност и най-ниска и/или никаква токсичност. На семената на N. sativa се приписват редица фармацевтични и биологични свойства. 

Настоящата статия се фокусира върху профила на високоценните компоненти, заедно с традиционните медицински и биологични принципи на семената на N. sativa и неговото масло, за да се изследва функционалният  хранителен потенциал на тази ценна билка. 

масло от черен кимион nigella sativa

Според Световната здравна организация (СЗО) повече от 3/4 от общностите в страните с ограничени ресурси разчитат на лечебни растения за своите първични здравни нужди, тъй като повече от 60% от обществата нямат достъп и не могат да си позволят алопатични лекарства. 

В съответствие с напредъка в областта на оптималното хранене, в днешно време се възражда интересът към използването на растенията като източник на храна и лекарство. 

Напоследък употребата на фитомедицината се разширява драстично за много заболявания поради не само лесната им достъпност и ниска цена, но и убеждението, че природните лекарства имат по-малко вредни ефекти в сравнение със синтетичните лекарства.

Разработването на нови продукти от естествени източници също се насърчава, тъй като се смята, че от 300 000 билкови вида, които съществуват в световен мащаб, само 15% са изследвани за техния фармакологичен потенциал. Сред лечебните растения, Nigella sativa L. (Ranunculaceae) се счита за една от най-ценните и богати на хранителни вещества билки в историята по целия свят и са в ход множество научни изследвания, за да потвърдят традиционно заявените употреби на семената от този вид.

Максималната хранителна стойност на черния кимион може да се свърже с наличието на значително количество растителен протеин, фибри, минерали и витамини. 

Хранителният състав разкрива 20-85% протеин, 38,20% мазнини, 7-94% фибри и 31,94% от общите въглехидрати. 

Сред различните идентифицирани аминокиселини, глутамат, аргинин и аспартат, докато цистеинът и метионинът са главните и второстепенните аминокиселини, съответно. Семената от черен кимион също съдържат значителни нива на желязо, мед, цинк, фосфор, калций, тиамин, ниацин, пиридоксин и фолиева киселина. 

В допълнение, фитохимичните анализи на N. sativa показват наличието на над стотици фитокомпоненти, които включват главно алкалоиди, сапонини, стероли и етерично масло, но съставът на много от тях не е химически разпознат, нито е биологично проверен. 

Семената на N. sativa съдържат 26-34% фиксирано масло, от които основните мастни киселини са линолова киселина (64,6%) и палмитинова киселина (20,4%). Маслото от семена се състои от 0,4%-2,5% етерично масло. Сред различните активни съставки, докладвани досега, тимохинонът, открит като основен компонент на етеричното масло, е най-биоактивното съединение и проявява широк спектър от терапевтични ползи.

Растенията отдавна се използват като основа на традиционните лекарства в историята на човечеството и също така действат като източници на съвременни лекарства.

Биоактивни съединения с висока стойност (фитохимикали) в семената на Nigella sativa (Черен кимион)

Няколко биоактивни съединения от семената на N. sativa са докладвани в литературата; сред тях най-важните биоактивни са тимохиноните. Други основни фитохимикали, включват стероли и сапонини, фенолни съединения, алкалоиди, нови липидни съставки и мастни киселини и летливи масла с различен състав. 

Съставът на етерично масло (0,4-0,45%), докладван в различни проучвания, представлява около четиридесет различни съединения, сред идентифицираните в изобилие съставки са транс-анетол, р-цимен лимонен, карвон, α-туен, тимохинон (TQ), тимохидрохинон (THQ) , дитимохинон, карвакрол и β-пинен с различна концентрация.

Количеството на най-важната биоактивна съставка, тимохинон, присъстващо в летливото масло, изолирано чрез различни методи за екстракция от семената на N. sativa, варира в широк диапазон: като се използва SC-CO2 (1,06, 4,07 mg/g) и чрез Екстракция на Сокслет (2940,43 mg/kg) и (8,8 mg/g) масло.

Съставът на мастни киселини в маслото от семена (32-40%) се съобщава от различни автори, че съдържа главно линолова, линоленова, олеинова, палмитолеинова, палмитинова киселини заедно с арахидонова, ейкозадиенова, стеаринова и миристинова киселина.

Фитостеролите са важна част от човешката диета и има голям интерес към тях поради техните хранителни и медицински ползи за понижаване на липопротеините с ниска плътност и нивото на общия холестерол.

 Фитостеролите също са важни като характерни съединения за оценка на качеството на растителните масла и етикетирането на храните. 

Общото съдържание на стероли в маслото от семена от черен кимион, според изчисленията на различни изследователи, е между 18 и 42% от неосапуненото вещество.

nigella sativa черен кимион семена

Традиционна употреба на черния кимион (Nigella sativa) в народните лекарства и медицина

Nigella sativa е широко използвана като подправка в различни хранителни продукти като хляб, кисело мляко, кисели краставички, сосове и салати. 

Черно семе или Black cumin (английски), Habbatul Barakah (арабски), Tikur azmud (амхарски), отдавна се използва в традиционната медицина в арабските страни, Далечния изток Азия, Европа и Африка. Nigella sativa също е описана като чудотворното растение и считана от най-ранните специалисти по билки като „Билката от небето“. 

Пророкът Мохамед описва лечебните сили на черното семе като „Използвайте това черно семе, тъй като то има лек за всяка болест освен смъртта“. 

Авицена, прочут лекар от 10-ти век, известен с книгата си „Канонът на медицината“, препоръчва използването на семена от черен кимион за повишаване на енергията на тялото, а също и за подкрепа по време на възстановяване от умора и отпадналост. Nigella sativa също се споменава с лечебното си свойство в Библията и е описан също от Хипократ и Диоскорид.

Медицинската употреба на семената от черен кимион в различни традиционни билкови системи  за лечение е известна с широк спектър от заболявания, които включват различни нарушения на дихателните пътища, за болки като хронично главоболие и болки в гърба, диабет, парализа, инфекции, възпаление, хипертония и свързани с храносмилателния тракт проблеми, прилагани в различни видове препарати. 

Използва се и локално, когато се прилага директно върху мехури, назални абсцеси, орхит, екзема и подути стави. Имайки предвид многобройните традиционни медицински употреби на семената на N. sativa и неговия активен компонент тимохинон, тази ценна билка може да бъде изследвана като ефективно народно лекарство с множество фармакологични действия.

Фармакологични действия на Nigella sativa

1. Антиоксидантна активност

Оксидативният стрес и повишаването на нивата на свободните радикали са сред основните централни маркери, свързани с няколко прогресиращи патологични състояния, включително неврологични разстройства, рак, стареене и ендокринни заболявания. 

Към днешна дата има нарастващо значение в терапевтичния вариант на лечебните растения като естествени антиоксиданти. Сред различните естествено срещащи се лечебни растения, N. sativa е изследван за неговите ефективни антиоксидантни действия при проучвания in vivo и in vitro.

Едновременната употреба на Allium sativum и N. sativa семена при тридесет жени в постменопауза след два месеца консумация разкрива значително намаляване на плазмените нива на малондиалдехид (MDA) с повишена активност на еритроцитната глутатион пероксидаза (GSH-Px) и супероксиддисмутазата. 

По същия начин фиксираното етерично масло от семената на черен кимион разкрива значително увеличение на глутатион-S-трансфераза (GST), глутатион редуктаза и GSH-Px срещу оксидативен стрес, причинен от калиев бромат в модел на плъхове.

Разделното приложение на N. sativa и наноразмерен клиноптилолит на плъхове Wistar също показа значително подобрение на антиоксидантните параметри в сравнение с едновременната употреба както на екстракти, така и на диабетни групи. 

Рандомизирано контролирано клинично изпитване при петдесет доброволци със затлъстяване също показва, че маслото от семена на N. sativa заедно с по-малко калорична диета значително намалява нивото на супероксид дисмутаза (SOD) и телесното тегло в сравнение с групата на плацебо в рамките на осемседмично проучване. 

Освен това се съобщава, че метаноловият екстракт и етеричното масло, фракционирани от семената на N. sativa в плъхове, хранени с атерогенна суспензия, ефективно попълват общата антиоксидантна сила на плазмата с осемдесет и осем процента срещу свободните радикали. 

По подобен начин прилагането на маслото от N. sativa и тимохинон значително подобрява индуцираната от цисплатин промяна на биотрансформацията на въглехидратите и ензимната и неензимната антиоксидантна защитна система в стомашната лигавица. Следователно, подчертаната антиоксидантна активност на N. sativa и тимохинон може да бъде потенциално по-нов антиоксидантен агент и да се използва като основни хранителни вещества за живота за насърчаване на здравето и превенция на заболявания.

2. Антидиабетна активност

Дори с напредъка в управлението на захарния диабет, проучването за иновативни агенти продължава, тъй като съществуващите синтетични агенти имат множество ограничения. 

Прилагането на семена от черен кимион в продължение на един месец на индуцирани от стрептозотоцин диабетни плъхове показва значително намаляване на плазмената глюкоза на гладно, серумния MDA, интерлевкин-6 и имуноглобулин A, G и M, докато значително увеличение на ендогенните антиоксидантни ензими; Забелязани са SOD, глутатион-S-трансфераза и експресия на каталаза. 

Хистологията на панкреаса в групата, лекувана с N. sativa, също разкрива подобрение в дегенерацията, възпалението и конгестията на панкреатичните β-клетки в сравнение с контрола на диабета. Комбинацията от прилагане на екстракти от N. sativa и Cinnamomum cassia (NSCCe) на експериментално индуцирани от STZ диабетни плъхове също показва значително стабилизирани концентрации на серумна глюкоза, липидния профил и параметрите на бъбречната функция в сравнение с контролния диабет. 

Наблюдавани са значителни ефекти при животни, които са получавали комбиниран екстракт и метформин върху тези параметри. Значително обръщане на хистопатологичното увреждане на панкреасните клетки също се наблюдава при животни, получаващи съпътстващи екстракти от NSCCe. Докладвано е също изразената антидиабетна активност при тримесечна добавка на N. sativa (2 g/ден) заедно с перорален антидиабетен агент при пациенти със ЗД тип 2. В това проучване групата, получила N. sativa, показва значително намаляване на плазмената глюкоза на гладно, хемоглобин A1c и TBARB, докато е отбелязано значително повишаване на общия антиоксидантен капацитет, нивата на SOD и глутатион.

Освен това, в експериментално рандомизирано контролирано проучване на 99 пациенти с диабет получават плацебо, а две терапевтични групи получават перорално масло от черни семена. 

Прилагането на 1,5 и 3 mL/ден масло от черни семена в продължение на 20 дни показва значимо намаляване на гликирания хемоглобин A1c и произволни нива на кръвната захар. Ефектът на семената на N. sativa върху гликемичния контрол на пациенти с диабет тип 2 (DM-2) също се използва като допълнително лечение, добавено към техните перорални хипогликемични средства. N. sativa в доза от 2g/ден също повлиява значително намаляване на плазмената глюкоза на гладно и гликирания хемоглобин (HbA1c) без значителна промяна в телесното тегло. 

Доказано е също, че маслото от N. sativa (NSO) при 2 mL/kg намалява плазмената глюкоза на гладно и интензифицира нивата на инсулин при диабетни плъхове в сравнение с контролата. 

Диабетните плъхове, които са получили NSO, показват значителни подобрения в липидния профил и експресивното увеличение на панкреасните и чернодробните антиоксидантни ензими също увеличават хистологичния образ и съдържанието на гликоген, различни от подобрения на средната степен на панкреатични островчета в сравнение с диабетните групи.

масло nigella sativa черен кимион цвят и семена

Различните дози семена от N. sativa (1, 2 и 3 g/ден) при пациенти със ЗД-2 също са оценени. 

Приложение от 1 g/ден повишава нивата на липопротеиновия холестерол с висока плътност (HDL-c) след 3 месеца, докато 2 и 3 g/ден семена N. sativa значително намаляват серумните нива на общия холестерол (TC) и триглицеридите (TG) също като липопротеинов холестерол с ниска плътност (LDL-c) и повишен плазмен HDL-c. 


Скорошен мета-анализ на антидиабетните ефекти на N. sativa също показва поддържането на глюкозната хомеостаза и серумните липидни профили при хора с диабет.

Като цяло, възможните антидиабетни механизми на N. sativa могат да бъдат медиирани чрез модулиране на оксидативния статус (или чрез повишаване на ендогенните антиоксиданти или намаляване на оксидативните видове), затихване на възпалението, подобряване на липидните профили, повишаване добрия холестерол (HDL-c), като същевременно намалява лошия холестерол (LDL-c, TC и TG) и телесното тегло.

3. Антихипертензивна активност

Множество антихипертензивни средства са били клинично използвани за контрол на хипертонията и за облекчаване на свързаните съпътстващи състояния. 

Въпреки това, ефективността на тези средства е само при 40-60% от пациентите с хипертония и обикновено е необходима комбинация от две или повече понижаващи кръвното средства от различни антихипертензивни класове, за да се постигнат желаните резултати. Това в крайна сметка увеличава вероятността от нежелани ефекти и също така повишава цената на терапията. 

Използвани са редица билкови продукти като семената на N. sativa, за които се твърди, че имат положителни ефекти срещу повишено кръвно налягане (BP).

Според нерандомизирани контролирани проучвания, 57 пациенти, които са били разпределени да приемат 2 g дневна добавка черен кимион в продължение на една година, показват забележимо намаляване на систоличното, диастолното и средното артериално кръвно налягане, сърдечна честота, TC, LDL-c, фракциите на TC/HDL-c и LDL-c/HDL-c, докато серумният HDL-c е предполагаемо повишен в сравнение със съответните изходни стойности и контролната група.

Въпреки че се наблюдава тенденция към намаляване на АН след прилагане на N. sativa, едно рандомизирано контролирано клинично проучване не успява да покаже значително намаляване на АН при пациенти в напреднала възраст с хипертония.

Това може да се дължи на размера на извадката, дозата (300 mg два пъти дневно за 4 седмици) на N. sativa, използвана в това проучване, тежестта на хипертонията и използваната популация от изследването. 

Например, предишни клинични проучвания, проведени от Dehkordi и Qidwai, проведено върху пациенти с лека хипертония с доза от 200 mg два пъти дневно за 4 седмици и 500 mg два пъти дневно за 6 седмици, съответно, показва значително намаляване на SPB.

В допълнение, той е бил използван за определяне на потенциала за понижаване на кръвното налягане и възможните механизми на N. sativa в модела на плъхове и е установено, че групите, получаващи масло от семена и никардипин, показват значително намаляване на кръвното налягане. 

Ефектът на намаляване на кръвното налягане е свързан с намаляване на продукта от сърдечна липидна пероксидация и инхибиторна активност на ангиотензин конвертиращия ензим и в двете групи, но нивото на плазмения азотен оксид значително се повишава в групата, получавала N. sativa масло, отколкото групите, получавали плацебо и никардипин.

 Черният кимион и неговият активен компонент, тимохинон, показват намаляване на оксидативния стрес чрез блокада на калциевите канали и увеличаване на активността на отделянето на урина, което може да е свързано с намаляване на кръвното налягане. Въз основа на повечето от тези доклади, различни препарати на N. sativa показват устойчиво намаляване на кръвното налягане при животински модели и клинични проучвания, поради което могат да бъдат изследвани като обещаваща основа за естествени антихипертензивни лекарства.

4. Невропротективни ефекти

Неврологичните разстройства като депресията са сред най-разпространените заболявания в световен мащаб.

 Основно се влияе от хипоактивността на невротрансмитерите, особено поради неадекватната активност на серотонина. 

Стресът е основният задействащ аспект при отключването на депресия и тази предпоставка постоянно се подкрепя от различни клинични наблюдения. Изследвания върху експериментални животни показват, че силните стресови състояния предизвикват неврохимични модификации и поведенчески дефицити. 

масло черен кимион nigella sativa

Установено е, че голям брой лечебни билки и техните изолирани съединения имат лечебни ползи и терапевтичен потенциал. 

Сред обещаващите лечебни растения черният кимион е полезна билка с богата историческа и религиозна основа за справяне с депресия и много други неврологични заболявания.

Интрагастралната добавка на TQ (20 mg/mL) в алуминиев трихлорид и D-галактоза, предизвикана от невротоксичност при плъхове, показва значително подобрение на когнитивните способности, SOD и общия антиоксидантен капацитет, като същевременно намалява активността на ацетилхолинестеразата. 

Той също така показва намаляване на MDA, нивата на азотен оксид и имунореактивността на тумор некрозис фактор-α и амплифициран мозъчен невротрофичен фактор и нивата на Bcl-2. Докато ефектите от многократното приложение на N. sativa при плъхове показват, че има подобрение в състоянието на учене и припомняне. 

Освен това е доказано, че флавоноидите, изолирани от черен кимион, модулират критичните невронни сигнални пътища, участващи в процесите на паметта, и е вероятно да повлияят на синаптичната пластичност и дългогодишните потенциращи механизми. 

Въз основа на широк спектър неврофармакологични ефекти, семето на черен кимион, неговото масло и активното вещество тимохинон (TQ) могат да бъдат изследван като обещаващо естествено лекарство за подобряване на множество неврологични заболявания.

5. Противовъзпалителни и аналгетични ефекти

Възпалението има ключова роля при различни медицински състояния като кистозна фиброза, ревматоиден артрит, остеоартрит, астма, алергии и рак, които всички са свързани с остра и/или хронична болка. 

Съществуващите противовъзпалителни средства обикновено включват класове лекарства, които предизвикват тежки неблагоприятни ефекти като стомашна язва, депресия на костния мозък, задържане на вода, в резултат на продължителната употреба. 

Лечебните билки, включително черен кимион, могат да бъдат потенциален източник на нови биологични съединения, които са по-безопасни и с по-малко странични ефекти. 

Летливото масло от черен кимион и тимохинон в различни дози разкрива дозозависима противовъзпалителна активност срещу предизвикан от карагенан оток на задната лапа при плъхове, успоредно с индометацин. Летливото масло от семената на N. sativa също показва значителен болкоуспокояващ ефект при тестове за гърчове. 

Както е посочено от Al-Ghamdi, водният екстракт от черен кимион също запазва противовъзпалителни ефекти при карагенан-индуциран оток на лапата, сравним с ацетил салициловата киселина при съответни дози, но не показва антипиретична активност срещу индуцирана от дрожди пирексия. 

Освен това, алкохолният екстракт от черен кимион показва забележим болкоуспокояващ ефект при мишки в сравнение с диклофенак натрий.

Ефикасността на маслото от черен кимион при пациенти с ревматоиден артрит (RA) също е оценена и данните от 40 жени, диагностицирани с РА, които приемат капсули с масло от N. sativa (500 mg) два пъти дневно, показват подобрение в резултата за активност на заболяването в сравнение с плацебо (P < 0,05). 

Съответно се наблюдава забележимо подобрение в броя на възпалените стави, честотата на сутрешната скованост и активността на заболяването след консумация на черен кимион.

Хроничното възпаление е замесено в различни хронични заболявания (рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, болест на Алцхаймер, епилепсия, латерална амиотрофична склероза, ревматоиден артрит и астма), които включват прогресивно и необратимо увреждане на клетката и/или невроните, както и при много инфекциозни състояния. 

Следователно, решаващата роля на противовъзпалителните действия на различни препарати от N. sativa и TQ може да бъде възможните източници за разработването на ново поколение противовъзпалителни средства за лечение на тези широкообхватни състояния.

6. Антимикробна активност

Антимикробните средства са в основата на клиничната медицина от втората половина на 20-ти век и са спасили значителен брой хора от сериозни микробни инфекции. 

Независимо от това, в края на 20-ти век и най-ранния 21-ви век е забелязана появата и широкото разпространение на антимикробната резистентност на патогенните микроорганизми по целия свят. 

черен кимион nigella sativa цвят лъжица

Постоянното нарастване на микробните инфекции изисква глобална борба за откриване на нови решения, които биха могли да се основават на естествени продукти като растенията, които са подбрани на базата на известна етномедицинска употреба. 

Сред обещаващите лечебни растения черният кимион е този, който проявява силно антибактериално, противогъбично, антивирусно и противопаразитно действие.

Антибактериална активност

Тимохинонът, получен от семена на N. sativa, разкрива по-широк спектър на активност срещу множество щамове на грам-положителни и грам-отрицателни бактерии, включително Bacillus, Listeria, Enterococcus, Micrococcus, Staphylococcus, Pseudomonas, Escherichia, Salmonella, Serovar и Vibriolius в допълнение към инхибиране на образуването на бактериален биофилм. 

Метиловият алкохолен екстракт от семената също показва по-голяма зона на инхибиране при грам-положителни (S. pyogenes) в сравнение с грам-отрицателни бактерии (P. aeruginosa, K. pneumoniae и P. vulgaris) . 

За различни изолати на метицилин-резистентни S. aureus, различни концентрации на (100%, 80%, 50%, 40%, 30% и 20%) масла от N. sativa показват изразително по-висока зона на инхибиране срещу всички тествани бактериални щамове. Тимохинонът също така разкрива значителна бактерицидна активност срещу грам-положителни коки с MIC, вариращи от 8 до 32 μg/mL и доказва минималната концентрация на инхибиране на биофилма при 22 и 60 μg/mL за S. aureus и S. epidermidis. 

Освен това черното семе (2 g/ден) дължи клинично ценен анти-H. pylori ефект, сравним с тройната терапия и това може да осигури научна основа за изследване на потенциалните употреби на това ценно семе за лечение на индуцирани от H. pylori стомашни язви.

Противогъбична активност

Има данни, че етеричното масло от N. sativa от различен произход притежава умерено инхибиращо действие срещу патогенни щамове дрожди, дерматофити и недерматофитни филаментозни гъби, заедно с гъбички, продуциращи афлатоксин. 

Лечението с N. sativa е насочено към клетъчната стена, плазмената мембрана и мембранните органели, главно в ядрата и митохондриите, както е видно от морфологията на тези токсични гъбички. Освен това различни екстракти от черен кимион и TQ проявяват мощна фунгицидна активност срещу щамове на дерматофити, включително Trichophyton mentagrophytes и Microsporum gypseum, по-добра от флуконазола, но по-ниска от тази на кетоконазол. 

Тимохинонът също спира растежа на Aspergillus niger и Fusarium solani, сравним с Amphotericin-B и е ефективен срещу C. albicans, C. tropicalis и C. krusei. По същия начин, както е посочено от Taha, активната съставка на черния кимион като TQ, тимохидрохинон и тимол разкрива мощен противогъбичен ефект срещу няколко клинично изолирани гъбични щамове, включително дерматофити, плесени и дрожди. 

Като потенциален кандидат с множество антимикробни действия, N. sativa може да бъде изследван и като естествен консервант и хранителна добавка за защита на храните от разваляне.

Антивирусна активност

Установено е, че маслото от семена на N. sativa потиска вирусния товар при миши модел: заразени с цитомегаловирус мишки до неоткриваемо ниво в черния дроб и далака при 10-дневно интраперитонеално приложение. 

Това вероятно се дължи на увеличаването на броя и функцията на CD Т клетките и повишеното производство на интерферон- (INF-) гама. Интересно е, че пациенти (30) с инфекция с вируса на хепатит С (HCV), които не отговарят на условията за терапия с IFN-α/рибавирин, показват значително подобрение на HCV вирусния товар (16,67% стават серонегативни и 50% показват значително намаляване) и са доказани лабораторни параметри като общият протеин, броят на червените кръвни клетки и тромбоцитите, намалена кръвна глюкоза на гладно и постпрандиална глюкоза както при пациенти с диабет, така и при недиабетни HCV пациенти и намален оток на долните крайници след лечение с масло от черен кимион.

Според доклад за случай, извършен от Onifade, след лечение с 10 mL черно семе два пъти дневно в продължение на 6 месеца е доказано пълно възстановяване и серореверсия на 46-годишен ХИВ-позитивен пациент . 

В допълнение, 27-годишна жена, заразена с ХИВ, е диагностицирана по време на пренатални грижи; не е отговаряла на условията за антиретровирусна терапия; следователно билкотерапевтът е препоръчал да приема смес от черен кимион и мед три пъти дневно в продължение на една година. 

Повторните серологични оценки за HIV инфекция са отрицателни с неоткриваем вирусен товар. Жената също има 3 деца (2007, 2010 и 2012), които всички са били кърмени и нито едно от децата не е заразено с ХИВ и нейният повторен брой CD4 е не по-малко от 750 клетки/μL. 

В днешно време ХИВ/СПИН е сериозна глобална заплаха и в това отношение N. sativa може да бъде обещаваща естествена терапия за лечение на това хронично инфекциозно заболяване, след като се потвърди пълната му терапевтична ефикасност чрез допълнителни изследвания.

Антипаразитна активност

Семената на Nigella sativa са показали шистосомицидни свойства срещу Schistosoma mansoni (in vitro), чрез силен биоциден ефект срещу всички стадии на паразита и инхибиращ ефект върху снасянето на яйца на възрастни женски червеи. 

Мехлем от семена на N. sativa значително свива и инхибира възпалителните реакции към кожна лайшманиоза, получена експериментално при мишки чрез подкожна инокулация на Leishmania major в абаксиалната основа на опашката. Екстрактът от N. sativa в доза от 1,25 g/kg значително намалява инфекцията с Plasmodium yoelii при мишки с 94%; обаче ефектът на хлорохин е само 86% в сравнение с нетретираната група. В допълнение, метаноловият екстракт от N. sativa разкрива по-висок клирънс от паразити и възстановяване на променените биохимични показатели от инфекция с P. yoelii в сравнение с хлорохин. 

По този начин, разглеждането на N. sativa за бъдещи антипаразитни средства ще има много важен принос след провеждане на по-нататъшно изследване на неговата лечебна, профилактична и химиопрофилактична активност, особено в ерата на възникващата резистентност към антималарийни лекарства.

7. Противоракова активност

Ракът е голямо предизвикателство за медицинската наука, тъй като появата и честотата му бързо нараства в целия свят. 

Това подхранва усилията за търсене на някои ефективни естествени противоракови терапии, алтернативи на използваните в момента химиотерапии с ограничени приложения. 

Тъй като има десет отличителни белези на рак, които са общи за повечето тумори, TQ, основен активен компонент на N. sativa, играе голяма роля при повлияването на всички маркери на рак.

CBD масло - ползите от канабидиола

8. Ефекти върху мъжкото безплодие

Безплодието е неспособността на копулата да постигне потомство след 12 месеца полов акт без контрацепция. 

Той е по-разпространен сред мъжете, отколкото жените. Дисфункцията на спермата е основен проблем, свързан с мъжкото безплодие, което представлява 60% от възможните причини. Структурата, функцията, подвижността и оцеляването на сперматозоидите се влияят пагубно от оксидативния стрес, който води до безплодие. 

Следователно увеличаването на броя на сперматозоидите, функционалността и качеството на спермата с помощта на антиоксиданти може да подобри състоянието на плодовитостта. Доказателствата доказват, че някои билкови лекарства могат да намалят негативните ефекти на оксидативния стрес, като спасяват свободните радикали. 

Сред различните традиционни растения е установено, че N. sativa проявява забележителен антиоксидантен ефект.

Алкохолният екстракт от N. sativa показва забележително увеличение в производството на жизнеспособни и подвижни сперматозоиди, подобрена резервация на сперматозоиди в епидидима, повишаване на теглото на репродуктивните органи, плътност на тестостерона в кръвта, съдържание на гонадотропини, количество зрели клетки на Leydig и индекси на плодовитост в сравнение с контролата група при мъжки плъхове. 

Според Mohammad, черният кимион се смята, че предизвиква повишаване на хормоните на сперматогенезата на хипофизната жлеза и увеличаване на теглото на репродуктивните органи. Проучването също така разкрива, че N. sativa може да повлияе на ензимите за окислително фосфорилиране и да увеличи подвижността на сперматозоидите. 

Освен това е проведено рандомизирано, сляпо, плацебо-контролирано клинично изпитване върху 68 ирански безплодни мъже и половината от тях получават 2,5 mL масло от черно семе, а останалите получават плацебо два пъти дневно в продължение на два месеца. Количеството и подвижността на сперматозоидите и съдържанието на обема на спермата се повишават значително в групата, третирана с масло от черен семен, в сравнение с групата с плацебо след два месеца терапия. 

Това показва, че N. sativa може да бъде потенциален източник за развитие на естествени афродизиаци.

Заключение и бъдещи перспективи

Традиционните лечебни растения са получили голямо внимание поради няколко фактора като ниска цена, лесен достъп и по-ниски профили на неблагоприятни ефекти в сравнение със синтетичните лекарства. 

Освен това различни лечебни флори и продукти от тях се използват въз основа на религиозни и културни традиции. Черният кимион е бил използван от различни човешки култури по света, особено сред мюсюлманското население от векове за лечение на множество заболявания. 

Към днешна дата редица проучвания показват, че са разкрили забележителна естествена терапия за лечение на широк спектър от заболявания, включително хронични неинфекциозни (неврологични заболявания, DM, хипертония, дислипидемия, възпалителни заболявания, рак и др. ) и инфекциозни заболявания (бактериални, гъбични, вирусни и паразитни инфекции). Проучванията както върху животни, така и при хора също показват, че черните семена имат потенциал за лечение на мъжко безплодие и техните антиоксидантни действия напоследък са привлекли по-голямо внимание поради ролята им на хранителни добавки с минимални странични ефекти. 

Освен това, когато се комбинират с различни конвенционални химиотерапевтични агенти, те синергизират ефектите, които могат да намалят дозировката на едновременно използваните лекарства и да оптимизират ефикасността спрямо токсичността и също така могат да преодолеят проблема с лекарствената резистентност. Следователно, имайки по-широки граници на безопасност и добра ефикасност срещу широк спектър от заболявания, това би било потенциално билково лекарство, което да бъде оценено в клинично изпитване за множество състояния. 

Освен това се препоръчва изолиране на нови биоактивни компоненти от черен кимион и неговото масло и изследване на техните терапевтични ефекти чрез използване на специфични клинични модели.

Съкращения:
 • AqE: Воден екстракт
 • N.sativa: Nigella sativa
 • TQ: Тимохинон
 • LD: Смъртоносна доза
 • PTEN: Фосфатаза и тензин хомолог
 • MCF-7: Фондация за рак на Мичиган-7
 • TBARs: Тиобарбитурова киселина
 • GABA: Гама аминомаслена киселина
 • 5-HT: 5-хидрокситриптамин
 • MDA: малондиалдехид
 • DA: Допамин
 • 5HIAA: 5 хидроксииндолоцетна киселина
 • GSH-Px: Глутатион пероксидаза
 • SOD: Супероксид дисмутаза
 • : Бета амилоидни пептиди
 • HCV: вирус на хепатит С
 • INF: Интерферон
 • MIC: Минимална инхибираща концентрация
 • RA: Ревматоиден артрит
 • BP: Кръвно налягане
 • AqE: Воден екстракт
 • N.sativa: Nigella sativa
 • TQ: Тимохинон
 • LD: Смъртоносна доза
 • PTEN: Фосфатаза и тензин хомолог
 • MCF-7: Фондация за рак на Мичиган-7
 • TBARs: Тиобарбитурова киселина
 • GABA: Гама аминомаслена киселина
 • 5-HT: 5-хидрокситриптамин
 • MDA: малондиалдехид
 • DA: Допамин
 • 5HIAA: 5 хидроксииндолоцетна киселина
 • GSH-Px: Глутатион пероксидаза
 • SOD: Супероксид дисмутаза
 • : Бета амилоидни пептиди
 • HCV: вирус на хепатит С
 • INF: Интерферон
 • MIC: Минимална инхибираща концентрация
 • RA: Ревматоиден артрит
 • BP: Кръвно налягане
Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca