Масло от черен кимион – прием, дозировка, капсули

Маслото от черен кимион, извлечено от семената на растението Nigella sativa, е почитано заради лечебните си свойства повече от две хилядолетия. Използвано традиционно в различни култури, от древните египтяни до аюрведичната и ислямската медицина, маслото от черни семена е известно с широките си ползи за здравето.

Маслото е изключително богато на полезни съединения и действа благоприятно на цялото тяло.  Действа противовирусно, противогъбично и антибактериално.

Съвременните изследвания потвърждават много от тези ползи, включително антиоксидантния, противовъзпалителния, антимикробния и имуномодулиращия му ефект. От решаващо значение обаче е определянето на подходящата дневна доза за постигане на оптимални ползи.

Съдържание

Историческа употреба, прием и дозиране на Nigella Sativa: "черното злато на фараоните"

В исторически план черното семе (известно също като черен кимион или калонжи, black seed oil, black cumin oil) се използва под различни форми, включително семена, прахове и масла, за различни заболявания. 

В традиционната ислямска медицина черното семе се е препоръчвало в различни количества в зависимост от лекуваното състояние, често смесено с мед или други вещества. 

За маслото от черен кимион говорят също така Хипократ и Авицена. Специфичните дози обаче не са били стандартизирани и са се коригирали в зависимост от индивидуалните нужди и реакции.

Състав на маслото от черен кимион

Терапевтичните ефекти на маслото от черен кимион се дължат главно на активните му съставки, като тимохинон, тимохидрохинон и тимол. 

Тези съединения са изследвани заради мощните им биологични дейности, които включват антиоксидантни, противовъзпалителни и антимикробни свойства.

 Концентрацията на тези активни съставки може да варира в зависимост от метода на извличане и качеството на семената, което може да повлияе на ефективната доза.

Маслото от черен кимион също така е богато на мастни киселини, ниацин, протеини, фолиева киселина, калций, цинк, мед, селен, желязо, тиамин, витамините А, С, В6, В2, В1, желязо, манган, магнезий, натрий, калий, фосфор, калций, каротен, фолицин, ниацин, олеинова, гама-линоленова, палмитинова киселини, фитостероли, аргинин и други

Изследвания на препоръчителните дози

Съвременните научни изследвания предоставят по-структуриран поглед върху ефективните дози на маслото от черен кимион за различни здравословни състояния. 

Проучванията изследват дозите, както при животински модели, така и при клинични изпитвания върху хора, за да се определят безопасните и ефективни количества за различни терапевтични резултати.

черен кимион цвят

Общо здраве и имунитет:

Маслото от черен кимион е познато като изключително силен имуностимулатор.
За поддържане на общото здравословно състояние и имунната система често са достатъчни по-ниски дози. Общата препоръка е 1 до 2 грама масло от черни семена на ден. 

Тази доза е подкрепена от различни проучвания и е доказано, че подобрява общите здравни показатели без значителни странични ефекти.

Противовъзпалително и антиоксидантно действие:

При състояния, изискващи противовъзпалително и антиоксидантно действие, като хронично възпаление или нарушения, свързани с оксидативния стрес, е установено, че е ефективна доза от 2 до 3 грама на ден.

 Проучване, публикувано в „Journal of Ethnopharmacology“, установява, че приемът на 2 грама масло от черни семена дневно значително намалява маркерите за възпаление и оксидативен стрес при участниците.

Астма и респираторни заболявания:

Маслото от черни семена е изследвано за ползите му за здравето на дихателните пътища, особено за астмата. При клинични изпитвания са използвани дози от 1 до 2,5 грама дневно. 

Проучване в списание „Phytotherapy Research“ съобщава, че доза от 2 грама на ден значително подобрява контрола на астмата и намалява тежестта на симптомите при пациентите.

Здраве на храносмилателната система:

При храносмилателни проблеми като лошо храносмилане, подуване на корема и синдром на раздразнените черва (IBS) е установено, че доза от 1 до 2 грама дневно е полезна. 

Изследване в „World Journal of Gastroenterology“ показва, че тази доза подобрява чревния мотилитет и регулира симптомите при пациенти с IBS.

масло nigella sativa черен кимион цвят и семена

Метаболитно и сърдечносъдово здраве:

Маслото от черни семена е изследвано и за въздействието му върху метаболитното здраве, включително регулирането на кръвната захар и нивата на холестерол. 

Доказано е, че доза от 2 грама дневно подобрява кръвната глюкоза на гладно и липидния профил при пациенти с диабет тип 2 и хиперлипидемия, както е съобщено в „Journal of Diabetes and Metabolic Disorders“.

Болка и възпаление:

При състояния като артрит и болки в ставите може да са необходими по-високи дози. В проучвания са използвани дози до 3 грама дневно за постигане на значително облекчаване на болката и намаляване на възпалението. 

Проучване в „International Journal of Rheumatic Diseases“ установява, че 3 грама масло от черни семена дневно намаляват болката и подобряват функциите при пациенти с ревматоиден артрит.

Безопасност и странични ефекти

масло от черен кимион nigella sativa

Въпреки че маслото от черен кимион като цяло се счита за безопасно, важно е да се спазват препоръчителните дози, за да се избегнат потенциални странични ефекти. 

Често срещаните странични ефекти обикновено са леки и могат да включват стомашно-чревен дискомфорт, гадене и алергични реакции. 

Високите дози могат да увеличат риска от нежелани ефекти, като например чернодробна токсичност, особено при продължителна употреба.

Бременност и кърмене:

Бременните и кърмачките трябва да използват масло от черен кимион с повишено внимание. Макар че малките количества, използвани в храната, вероятно са безопасни, по-високите лечебни дози не са добре проучени при тези групи от населението и биха могли да представляват риск.

Взаимодействия на черния кимион с лекарства:

Маслото от черни семена може да взаимодейства с някои лекарства, включително антикоагуланти, антихипертензивни и антидиабетни лекарства. 

Важно е хората, които приемат тези лекарства, да се консултират със специалист, преди да започнат прием на черния кимион.

Капсули Черен кимион

Приемът на капсули черен кимион често е предпочитан избор, тъй като е бърз, лесен и ефективен. Желатиновата капсула предпазва маслото от окисляване и осигурява прецизна дозировка. 

Също така маслото има специфичен, пиперлив вкус, който някои хора не харесват. Капсулата черен кимион 500 мг на Cannadoca няма вкус и аромат и лесно се поглъща с чаша вода. 

Черен кимион от Cannadoca – желатинови капсули от натурално студено пресовано масло, Хранителна добавка с 90 и 60 капсули. За профилактика приемайте от 1 до 3 капсули дневно по време на хранене

Черният кимион помага за възстановяване от умора, при настинки и инфекции. Подпомага сърдечно-съдовата система и имунитета. 

Подходящата дневна доза масло от черни семена варира в зависимост от здравословното състояние. За общо здраве и благополучие обикновено се препоръчва доза от 1 до 2 грама на ден. 

За специфични здравословни проблеми, като например дихателни заболявания, храносмилателни проблеми и метаболитни нарушения, дозите могат да варират от 1 до 3 грама на ден въз основа на клинични изследвания. 

Изключително важно е да се започне с по-ниска доза, за да се прецени поносимостта, и да се направи консултация със специалист, особено когато се използва масло от черни семена за терапевтични цели или ако се приемат други лекарства. 

Тъй като изследванията продължават да се развиват, тези препоръки могат да бъдат усъвършенствани, за да се оптимизира допълнително използването на масло от черен кимион за здраве и благополучие.

Picture of Елена Мирчева - автор
Елена Мирчева - автор
LinkedIn
Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca