Boswellia Serrata или Boswellia Carterii: различни видове масло от тамян

Тамянът е смола, получена от различни видове дърво Boswellia. Той е добре познат и високо оценяван от векове заради неговите ароматни, лечебни и духовни свойства. 

Сред многобройните видове босвелия, именно разглежданите от нас Boswellia serrata и Boswellia carterii се открояват като два от най-известните и широко използвани видове тамян. 

В тази статия ще проучим основните разлики между тези два вида и ще се спрем върху техните уникални свойства и приложения.

Съдържание

Boswellia Serrata (Frankincense, индийски тамян)

Boswellia serrata ( Frankincense, индийски тамян) се среща предимно в Индия, особено в щатите Раджастан, Мадхя Прадеш и Гуджарат. 

Известен е със своите отличителни полезни свойства и приложения.

Активни съединения и полезни свойства

Босвелиевите киселини, основните активни съединения в Boswellia serrata, са известни със своите противовъзпалителни свойства. 

Те са изследвани обстойно поради ползите им при управление на състояния като артрит, остеоартрит и болки в ставите

Тамянът се използва традиционно и за подобряване на дихателната функция, астма и всякакви респираторни проблеми. Маслото от тамян е полезно при болка в стомаха, менструални болки, подут корем, синдром на пропускливите черва, хроничен колит, улцерозен колит, болест на Крон.

Традиционна употреба на босвелия в Аюрведа

В народната индийска медицина (Аюрведа) Boswellia serrata има дълга история на употреба при различни заболявания, особено в контекста на здравето на ставите. Често се препоръчва като билково лекарство за намаляване на болката и възпалението.

Приложение в хранителни добавки

индийски тамян

Екстрактите от Boswellia serrata често се използват в хранителни добавки, предоставяйки на потребителите удобен начин да включат потенциалните ползи на маслото от индийски тамян в ежедневието си.

Ароматерапия

Маслото от индийски тамян се използва в ароматерапията поради приятния аромат на смолата, за който се смята, че насърчава релаксация, медитация и духовно благополучие.

Boswellia Carterii (арабски тамян)

Boswellia carterii (известна също като Olibanum, арабски тамян) произхожда от Арабския полуостров и Източна Африка. Това е друг известен вид Boswellia, популярен със своите уникални характеристики и приложения.

Богат аромат и първокласно качество

Смолата от Boswellia carterii е ценена заради превъзходния си аромат и качество.

Традиционна и религиозна употреба

Boswellia carterii заема значително място в различни религиозни и духовни традиции, особено в християнството, където е един от даровете, донесени от влъхвите на младенеца Исус. Смирна и тамян се използват също и в ислямските ритуали и церемонии.

Парфюмерия и ароматерапия

Олибанум е ключова съставка в парфюмерията, която придава богат, дървесен аромат. В ароматерапията се използва заради неговите успокояващи и заземяващи свойства, което го прави подходящо за медитация и релаксация.

индийски тамян

Грижа за кожата и антиейдж ефект

Етеричното масло от Boswellia carterii често се включва в продукти от висок клас за грижа за кожата поради потенциалните му ползи за здравето на кожата и ефект против фини линии и бръчки.

Основни разлики между Boswellia Serrata и Boswellia Carterii

Географски произход: Една от най-значимите разлики между тези два вида е техният географски произход. Boswellia serrata се среща предимно в Индия, докато Boswellia carterii произхожда от Арабския полуостров и Източна Африка.

Химичен състав: Двата вида съдържат различни смеси от активни съединения. Boswellia serrata е богата на босвелиева киселина, известна със своите противовъзпалителни свойства. Boswellia carterii, от друга страна, е ценена заради превъзходния си аромат и често се използва в парфюмерията.

Културно значение: И двата вида имат дълга история на употреба, но често се свързват с различни културни и религиозни практики. Boswellia serrata има силни връзки с аюрведичната медицина, докато Boswellia carterii има значение в християнските и ислямските ритуали.

Приложения: Докато и двата вида се използват в ароматерапията и производството на тамян, Boswellia serrata обикновено се използва в хранителни добавки заради потенциалните си ползи за здравето, особено за здравето на ставите. Boswellia carterii е търсена заради своя аромат и често се използва в парфюми и луксозни продукти за грижа за кожата.

Boswellia serrata и Boswellia carterii са два различни вида тамян, като всеки от тях е със свои собствени уникални свойства и приложения. Докато Boswellia serrata е ценена заради потенциалните си медицински ползи и връзката си с Аюрведа, Boswellia carterii е известна с изключителния си аромат, религиозно значение и употреба в парфюмерията. Разбирането на разликите между тези видове може да ви помогне да направите информиран избор според специфичните си нужди и предпочитания.

Picture of Елена Мирчева - автор
Елена Мирчева - автор
LinkedIn
Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca