N-Ацетил Цистеин (NAC) и ползите за здравето

  • N-ацетил цистеинът, известен още като NAC, е хранителна добавка в подкрепа на имунната система на човек, подпомага детоксикацията на организма . Освен това може да помогне за повишаване на нивата на глутатион в тялото ви.
  • Глутатионът е мощен антиоксидант, който участва активно в борбата с оксидативния стрес и увреждането от свободните радикали – добра новина за поддържане на здравословен отговор срещу възпалението и забавяне на ефектите от стареенето.
  • Ето всичко, което трябва да знаете за ползите от NAC и добавките.

N-ацетил цистеинът или накратко NAC е хранителна добавка, която може да помогне за повишаване на ефективността на борбата срещу и  забавяне на стареенето. Един от начините, по които действат добавките на NAC, е като помагат на тялото ви да произвежда изключително важен антиоксидант, наречен глутатион, който от своя страна може да помогне за защита срещу свободните радикали и да поддържа клетките ви здрави и силни. Прочетете, за да научите всичко за ползите от NAC, как добавките на NAC могат да помогнат за поддържане на глутатиона и как e най-добре да приемате NAC.

Съдържание

Какво е N-ацетил цистеин?

Наричан още N-ацетил-1-цистеин, NAC е версията на добавката на есенциална аминокиселина, наречена цистеин. Аминокиселините са градивните елементи на протеините. Цистеинът е една от трите аминокиселини (заедно с глицин и глутамин), които изграждат глутатиона, важен супер-антиоксидант, откриван в почти всички клетки на тялото ви.

По този начин NAC помага на тялото ви да произвежда глутатион. И това е много важно.

Глутатион: Всеки организъм използва глутатиона, за да елиминира токсините в тялото, да подсили имунитета и да предпази клетките от свободните рaдикали.

Свободните радикали, като токсини, химикали и замърсители са може би най-опасният и най-често срещаният рисков фактор за всяко заболяване. Свободните радикали са отговорни дори за спада на имунитета и могат да нанесат вреди на тялото. Естественият отговор на тялото срещу уврежданията от свободните радикали е да създаде антиоксидантни ензими-особено глутатион, каталаза и супероксиддисмутаза, които спират тези радикали. За съжаление тялото може действително да изпита дефицит на антиоксиданти,  ако силата на свободните радикали е голяма.

Глутатионът е известен като „главният антиоксидант“ поради разпространението му в почти цялото тяло и способността да поддържа другите антиоксиданти. Проблемът е, че с напредването на възрастта глутатионът има тенденция да намалява . Тoй може да спада като количество и от фактори като лошо хранене, стрес, токсини и други вредни влияния от околната среда.

Предимства на NAC

В света на здравеопазването NAC се използва като лекарство, което може да лекува състояния, вариращи от увреждане на черния дроб до астма и предозиране на ацетаминофен. Той е добре проучен от медицински изследователи и има редица потенциални ползи за здравето.

Ако мислите да добавите в хранителния си режим с NAC, знайте, че това може да помогне при:

NAC е любима добавка на всички, които се борят със стареенето и неговите последствия. Едно от предимствата на NAC е, че може да попълни нивата на глутатион с близо 30%. Глутатионът може да ви помогне да станете по-устойчиви на оксидативен стрес, забавяйки стареенето на клетъчно ниво. 

Молекула на стареене

Детоксикация

NAC може да помогне на тялото да се освободи от вредните токсини. Той помага за защита на клетките от токсичност, причинена от замърсители на околната среда, включително пестициди, тежки метали като олово и бензинови и дизелови изпарения.

В рандомизирано контролирано проучване беше установено, че NAC дори възстановява белодробната функция при войници, изложени на отровни газове. Също така е стандарт в болниците за лечение на предозиране с ацетаминофен и отрови, които причиняват вреди на тялото чрез натрупване на голям оксидативен стрес.

Безплодие

Установено е, че NAC подобрява качеството на яйцеклетката и увеличава процента на бременност при жени със синдром на поликистозните яйчници. Също така може да помогне за балансиране на тестостерона, един от основните двигатели на безплодието при жени с поликистозни яйчници.

NAC може дори да помогне за спирането наддаването на тегло и преддиабет, два често срещани симптома на синдрома на поликистозните яйчници. При мъжете NAC подобрява качеството на спермата и в някои случаи дори може да преодолее безплодието. Изследователите смятат, че това се случва, защото силата на NAC е в защитата на клетките от окислително увреждане. Увеличаването на антиоксидантния статус може да помогне за поддържане на сперматозоидите по-здрави.

Възпаление

Клиничните проучвания са установили, че NAC може да помогне за поддържане на здравословен възпалителен отговор в тялото, което е полезно за облекчаване на симптомите на респираторни състояния като хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и подобряване на инсулиновата резистентност.

Проучванията при животни показват, че NAC може да понижи нивата на кръвната захар и да подобри инсулиновата чувствителност. В проучване при гризачи от 2009 г. е установено, че добавката на NAC понижава нивата на кръвната захар и поддържа здравословен отговор на възпалението. Знаем, че хронично високата кръвна захар може да допринесе за инсулинова резистентност, ако не бъде контролирана. Все още в тази област за категорични изводи трябва да се направят повече изследвания при хора.

Имунна функция

Стимуланти за имунната система

Добавянето на NAC може не само да помогне за подобряване на здравето и имунната система, но също така може да помогне за предотвратяване на репликацията на вируси. Изследванията обаче са ограничени. Ако търсите добавки, които помагат за поддържане на имунната функция, помислете за продукти с научно изследвани съставки като витамин С, витамин D и цинк.

Как и кога да приемате NAC? Сутрин или вечер

Повечето проучвания използват доза между 1200-2400 mg, приемани в дози от 600 mg през целия ден. Ако се чудите кога да приемате NAC, сутрин или вечер, знайте, че няма значение кога точно го приемате. Въпреки това, вие ще усвоите пероралните добавки с N-ацетилцистеин най-добре, ако ги приемате на празен стомах, поне час след хранене.

Ако това ви помогне да вземете решение, знайте, че някои перорални добавки с N-ацетилцистеин имат силна миризма  и поради тази причина може би не е най-приятното нещо, което трябва да приемате преди лягане.

Независимо дали приемате NAC сутрин или вечер, потърсете добавка, която е или чиста NAC, или NAC с витамин С (двете се съчетават добре). Както при всяка хранителна добавка, не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар или консултант  по здравни услуги, преди да започнете да приемате NAC добавки.

Имайте предвид, че NAC може да доведе до странични ефекти при някои хора, особено когато се приема във високи нива. Честите нежелани реакции на високи дози NAC могат да включват диария, гадене, повръщане и запек.

Колко време е нужно, за да заработи NAC?

Един от най-големите въпроси, които ще ви вълнуват, преди да започнете да допълвате своя дневен хранителен режим с NAC, е: Колко време отнема NAC да подейства?

Изследванията показват, че NAC може да увеличи и попълни антиоксидантния статус за около седмица. Подобно на други антиоксидантни добавки, колкото по-дълго приемате NAC, толкова повече поддържате устойчивостта на тялото си. Двойно-сляпо, плацебо контролирано проучване на мъже на средна възраст от 2015 г. установи намалени признаци на оксидативен стрес след четири седмици прием на NAC, включително подобрения в кръвното налягане и сърдечно-съдовото здраве. Добавките са точно това: нещо, което подобрява нещо друго. Добавките NAC са отличен пример за един начин, по който можете да придадете на вашият жизнен статус  допълнително предимство, независимо дали искате да се възползвате максимално от тези ползи против стареене или да увеличите производството на глутатион в тялото си.

Други статии от нашия CBD блог

Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca