Ароматерапия с етерични масла за здрав сън

Безсънието, често срещано разстройство на съня, характеризиращо се с трудности при заспиване или задържане на съня, може да има значителни неблагоприятни последици за здравето и качеството на живот. 

Ароматерапията – терапевтичната употреба на етерични масла – получава все по-голямо признание за потенциала си да насърчава релаксацията и да подобрява качеството на съня. 

Нека разгледаме връзката между ароматерапията и безсънието, подкрепена с данни и изследвания, както и някои практически приложения на етеричните масла за подобряване на съня.

Съдържание

Безсънието

Безсънието може да се прояви в различни форми, включително трудности при заспиване, чести събуждания през нощта и събуждане твърде рано, без да можете да се върнете обратно в съня.

 Факторите, които допринасят за безсънието, включват тревожност, болка, медицински състояния и разбира се, както всички знаем, един от основните причинители на безсъние е стресът. Хроничното безсъние може да доведе до умора през деня, раздразнителност, когнитивни нарушения и отслабена имунна система. 

Когато безсънните нощи зачестят и започнат да влияят на качеството на живот, тогава вече става въпрос за състояние, наречено инсомния.

Какви са ползите на ароматерапията за качествен сън

Ароматерапията може да облекчи безсънието чрез насърчаване на релаксацията, намаляване на стреса и тревожността и създаване на благоприятна за съня среда.

Етеричното масло е естествено ароматно масло, което може да бъде извлечено от различни видове растения. 

Някои етерични масла могат да намаляват стреса, облекчават безпокойството и насърчават поддържането на спокойно, ясно съзнание. 

Те са безопасни и натурални, а в същото време оказват ефикасна помощ в борбата с безсънието.

Етеричните масла съдържат летливи съединения, които при вдишване или абсорбиране през кожата взаимодействат с нервната система и оказват влияние върху мозъчната дейност. Следните етерични масла са особено ефективни за насърчаване на съня:

 • Етерично масло от лавандула
 • Етерично масло от лайка
 • Етерично масло от бергамот
 • Етерично масло от иланг-иланг
 • Етерично масло от тамян

Изследвания и данни за ароматерапията и безсънието

Етерично масло от лавандула

Проучване: Проучване, публикувано в „Journal of Alternative and Complementary Medicine“, оценява ефекта на лавандуловото масло върху качеството на съня сред 79 колежани със самооценка за проблеми със съня. 

Участниците, които инхалирали лавандула преди лягане, показали значително подобрение на качеството на съня в сравнение с контролната група.

Механизъм: Основните съединения на лавандулата – линалоол и линалилацетат – имат седативно действие и намаляват активността на симпатиковата нервна система, като подпомагат релаксацията.

етерично масло boswellia seratta

Етерично масло от лайка

Изследване: Изследване, публикувано в „Journal of Advanced Nursing“, изследва въздействието на маслото от лайка върху качеството на съня при възрастни хора. 

Проучването установява, че маслото от лайка значително подобрява ефективността на съня и намалява нощните събуждания .

Механизъм: Лайката съдържа апигенин – антиоксидант, който се свързва със специфични рецептори в мозъка, намалявайки тревожността и насърчавайки съня.

Етерично масло от бергамот

Изследване: Проучване, публикувано в „Journal of Phytotherapy Research“, оценява въздействието на маслото от бергамот върху настроението и съня сред 40 души. 

Резултатите показват, че маслото от бергамот намалява тревожността и подобрява качеството на съня .

Механизъм: Съставките на маслото от бергамот – лимонен и линалил ацетат – спомагат за намаляване на нивата на кортизол и предизвикват състояние на спокойствие.

Етерично масло от иланг-иланг

Изследване: Изследване, публикувано в „International Journal of Neuroscience“, изследва въздействието на маслото от иланг-иланг върху настроението и релаксацията. 

Участниците, изложени на въздействието на иланг-иланг, съобщават за намалена тревожност и подобрено качество на съня .


Механизъм: Седативните свойства на иланг-иланг се дължат на способността му да понижава кръвното налягане и да насърчава релаксацията.

Етерично масло от тамян

Изследване: Статия в „Journal of Traditional and Complementary Medicine“ разглежда въздействието на тамяна върху стреса и съня. 

Резултатите сочат, че маслото от тамян помага за намаляване на стреса и насърчава по-дълбок и спокоен сън .

Механизъм: Маслото от тамян подпомага релаксацията, като намалява възпалението и оксидативния стрес, допринасяйки за по-балансирано настроение и по-добър сън.

Индийски тамян масло Cannadoca

Практически приложения на ароматерапията с етерични масла за здрав сън

Ароматерапия с етерични масла от тамян

Важно е да се уверите, че използвате чисти етерични масла, което означава да не са разредени с химикали или добавки.

За локално приложение ( арома масаж): Етеричното масло има потенциала да успокоява, което може да помогне да заспите бързо и лесно. 

Маслото трябва да е разредено с базово масло, например масло от бадем, жожоба, зехтин, авокадо или кокосово масло. Можете да нанесете сместа върху стъпалата, китките и на тила.

Смеси за дифузер:

* За предизвикване на сън

 • 4 капки лавандула
 • 3 капки лайка
 • 2 капки тамян

* Успокояваща нощна смес

 • 3 капки иланг-иланг
 • 3 капки бергамот
 • 2 капки тамян
Picture of Елена Мирчева - автор
Елена Мирчева - автор
LinkedIn
Shopping Cart

Използвайте код CBD10

при първа поръчка и ще получите 10% отстъпка*!

*Важи за продукти с марката Cannadoca